Otsikosta huolimatta tai jopa siitä syystä nämä ohjeet on tarkoitettu kaikille, joita asia vaan kiinnostaa. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja aina oppii jotain uutta.
Kananmunien keittäminen
Pikaohje:
1. Laita kananmunat kattilaan.
2. Lisää vettä niin, että kananmunat peittyvät.
3. Laita kattila liedelle ja liesi suurimmalle teholle. Nuppi asentoon 6.
4. Kun vesi kiehuu vähennä lieden tehoa. Nuppi asentoon 3-4.
5. Anna kiehua 4-10 minuuttia. Sen jälkeen nuppi asentoon 0.
6. Kaada kuuma vesi pois.
7. Täytä kattila kylmällä vedellä.
8. Odota 1-2 minuuttia ja kaada kylmä vesi pois.
9. Tarjoile kanamunat.
Käyttämällä kantta säästät energiaa. Käytä kantta myös apuna kun kaadat veden pois.
Kananmunat voi keittää kattilassa. Lisää kattilaan vettä sen verran että kanamunat peittyvät. Voit laittaa kananmunat kylmään tai kuumaan veteen. Kylmään veteen laittaminen on helpompaa kun munat voi asettaa käsin veteen. Kuumaan veteen laitettaessa kanamunat kannattaa laskea veteen lusikalla, koska pudotettaessa ne helposti särkyvät.
Sopiva keittoaika kylmään veteen laitettaessa on 4-10 minuuttia, laskettuna siis siitä hetkestä kun vesi alkaa kiehua. Keittoaika riippuu siitä monesta asiasta:
Ovatko kananmunan huoneenlämpöisiä vai jääkaappikylmiä? Jääkaapista otettu kylmä kananmuna vaatii enemmän keittämistä.
Laitetaanko kananmunat kylmään vai kuumaan veteen? Laitettaessa kylmään veteen kanamuna lämpenee jo veden kuumetessa.
Jäähdytetäänkö kanamunat heti kylmässä vedessä vai vain huudellaan ja laitetaan irtonaisena pöytään? Irtonainen kuuma kananmuna kovenee vielä keittämisen jälkeen. Kylmään veteen upotettu kananmuna jäähtyy nopeasti.
Kanamunan kuori irtoaa parhaiten kun munat upotetaan keittämisen jälkeen hetkeksi kylmään veteen. Jos pidät kananmunia kylmässä vedessä pitkään, niin ne kylmenevät myös sisältä.
Vinkkejä:
Kanamunia voi keittää myös perunoiden kanssa. Lisää kananmunat kun perunoiden keittoaikaa on jäljellä 5-10 minuuttia.
Ohje samasta aiheesta löytyy myös osoitteesta avuton.com/kananmunan-keittaminen , jos näillä ohjeilla ei onnistut.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
kiitos tästä!
VastaaPoistanonii, eli 4-10min! thänks
VastaaPoista4 minuuttia on varmaan löysä ja 10 kova. Muut siltä väliltä. Itse pidän laitan kananmunat jääkaapista jo kylmään veteen. Annan kiehua 6 minuuttia. Silloin vähän pehmeä keskeltä.
VastaaPoistaKiitos!
VastaaPoistaMISTÄ TIETÄÄ MILLON VESI KIEHUU? onko se jo kiehuntaa kun pohjasta nousee pienen pieniä kuplia, vai täytyykö koko pohjan porista että sitä kutsutaan kiehunnaksi!
VastaaPoistaMikä on vesi.
PoistaVesi kiehuu kun tulee kunnon kokoisia kulpia, vesi alkaa roiskua yli.
VastaaPoistatilulii silmäk kii.
VastaaPoistaNyt osaan, Ihqua!
VastaaPoistaItse käytän tätä tapaa munien keitossa, kun haluan voileipäkovuisia munia:
VastaaPoistaHuom. Toimii vain perinteisellä valurautalevyllä, jossa varastoitunut lämpö säilyy.
1. Jääkaappikylmät munat kylmään veteen, niin että pinta peittyy.
2. Kansi päälle, virta kuutoselle ja heti munakelloon raksuttamaan 15 minuuttia.
3. Kun vesi alkaa porista kunnolla tuossa 5-7 minuutin kohdalla, levyn voi laittaa pois päältä, valurautalevyn massa pitää tarvittavan lämmön yllä loppuun asti (muistelen, että munan hyytymiseen riittää 70-80 asteen lämpö).
4. Kun munakello pärähtää, niin kaada kattilasta kuuma vesi varovasti pois ja lisää tilalle reilusti kylmää vettä. Anna jäähtyä muutama minuutti.
5. Kuori ja nauti.
oli hirvittävä nälkä kun heräsin, jääkaapissa kananmunia, ei kehtaa soittaa vaimolle töihin että miten keitetään kananmuna. tämä sivu pelasti aamupalani.
VastaaPoistaKiitos,nyt vaimo uskoo että niitä keitetään 4-10 min.kiehuminen alkaa kun vedestä alkaa nousta höyryä.Veden kiehumispiste-haihtumispiste.
VastaaPoistakun laittaa munat ensin kattilaan ja sitten vasta veden, niin ne eivät pääse rikkoontumaan ja vettäkin on varmasti helpompi sitten laittaa sopivasti.
VastaaPoistaJee osaan keittää kananmunii :D
VastaaPoistaKiitos avusta ja blogista, nimim. "nainen 30v., köksästä kymppi..."
VastaaPoistaMitä teen jos hellassani on 9 asentoa eikä kuusi, laitanko sen siis kutoselle vai ysille. Kiitos vastauksista jo etukäteen
VastaaPoistaVähän sama ku 80luvun autolla isoin vaihde oli 4. nykyään 6 tai joskus jopa7 niin ajatko motarilla nelosella xDD
PoistaYleensä on 0-6. Laita siis täysille.
VastaaPoistaVoiko kananmunan keittää mikrossa?
VastaaPoistavoi laita vaan 1800sec niin on kyp
Poistaehdottomasti mikrossa! keiteltii aikanaa useempaaki ootteesee köksän tunnilla kananmunia mikrossa...
VastaaPoistaEi herranen aika, ÄLKÄÄ LAITTAKO NIITÄ MIKROON XD Saatte vaa kananmunalla vuoratun mikron. Tehkää vaan ihan perinteisesti, niin hyvä tulee. Ei kaikkea voi tehdä mikrossa, eikä kuulukkaan, sitä varten on kaupasta ostettavar valmispizzat ja vastaavat.
VastaaPoistaHellalla siis.
Joo ei tosiaan mikroon kanamunaa kuorineen, nimittäin se voi olla tosi vaarallinen.Semmosia juttuja oon kuullu, että ku ottaa kananmunan mikrosta se räjähtää ja kuumat nesteet roiskahtaa naamalle ja voi tulla aika pahat palovammat.Mutta sillain voi tehä pika munakkaan, että särkee mukiin pari kananmunaa ja nakkaa sekaan kinkkua tai mitä mistä nyt tykkääkään ja antaa mikrossa olla minuutin pari.
VastaaPoistamistä kananmunia voi ostaa?
VastaaPoistaOotko kullu kaupasta hölmö
PoistaLuulis sun tietävän kun kysymykseen loppu on "ostaa" :D
PoistaHuoh...
VastaaPoistaKyllä kananmunan voi KEITTÄÄ mikrossakin. Eli astiaan vettä (uusavuttomia muistutan ettei astia saa olla metallia) ja muna (kanan, ei oma) sinne. Kannattaa käyttää jotain Tupperwaren mikron kestävää kannua tms. jossa ei ole ilmatiivistä kantta http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:CICcATeqfB_eNM:http://www.kuopionkirppari.fi/upload/d25bde9cff7966c68dd5f9a899f18474_b.jpg&t=1.
Aika riippuu vähän mikron tehoista... alta kymmenen minuuttia riittää yleensä kyllä.
Muistelen kuulleeni jotain sellaista että jos kananmunia laittaa kattilaan liian vähän, vaikka pari kappaletta, ne hakkautuvat reunoja vasten ja rikkoontuvat. Pitääkö kattila olla siis aina täynnä munia? En viitsisi kokeilemalla ottaa selvää... Terv. Vanha avuton
VastaaPoistavitsi ootteko tyhmii? Kyl ny kananmuna pitäis osata keittää!!!
VastaaPoistaJa joku ääliö kysy mist kananmunii voi ostaa, kuule kaupasta--->maitohyllyltä!!!! VITSI PELLE!
Älä hauku, mist voi tietää ku ei kukaa opeta
PoistaApua! Vitsi mä repeilen täällä! Saitte ainakin mut hyvälle tuulelle vastauksillanne. Näin se on ei kaikki osaa keittää kananmunia tai keittää kahvia :(
PoistaKuka täällä on pelle? Ei ymmärrä edes sarkasmia XD Ei jeesus mikä idiootti
PoistaMikro tappaa kaiken terveellisyyden kananmunasta. Se tuhoaa ravinteet ja vitamiinit.... Keskeltä löysä muna on paras muna.... Sekä maun että terveellisyyden kannalta.
VastaaPoistaLaitappa muna mikroon ja katso miten käy. Kuvailemasi höpinä vain vain leikojen turhaa lapsutusta.
PoistaMikro ei tuhoa ravinteita sen enempää kuin muukaan kuumentaminen.
"vitsi ootteko tyhmii? Kyl ny kananmuna pitäis osata keittää!!!
VastaaPoistaJa joku ääliö kysy mist kananmunii voi ostaa, kuule kaupasta--->maitohyllyltä!!!! VITSI PELLE!"
Jaa mites itse päädyit sitten sivulle?
"vitsi ootteko tyhmii? Kyl ny kananmuna pitäis osata keittää!!!
VastaaPoistaJa joku ääliö kysy mist kananmunii voi ostaa, kuule kaupasta--->maitohyllyltä!!!! VITSI PELLE!"
Ei ne monessakaan kaupassa oo enään maitohyllyssä.
Tuleeko se kananmuna kukosta vai kanasta? Ollaan vaimon kanssa tapeltu asiasta miltein 2kk.
VastaaPoistaOstatko kukon munia vai kananmunia riippuu siitä? En oo koskaan syönyt kukon munia enkä kenenkään muunkaan (toivottavasti) :-) se varmaan on kiinalaisten herkkua...
Poistakananmuna tulee kanasta. se on tavallaan hedelmöittymätön munasolu. Kanan kuukautisvuoto... :P
VastaaPoistaTodettakoon vielä että se kun munat siirretään kiehuvasta vedestä suoraan kylmään veteen aiheuttaa sen, että kuori irtoaa tosi nätisti. Köksän ope kutsui toimenpidettä "munien säikäyttämiseksi". Jos tätä ei tee, muna hajoaa kuorittaessa helposti ja kuoriin jää valkuaista kiinni.
VastaaPoistaKätevin tapa kuoria muna: kopauta se reippaasti kyljestään pöytään ja pyöräytä kämmentäsi vasten akselinsa ympäri niin että kuori rikkoontuu koko munan ympäri. Riivi sormin vähän tätä rikkoutunutta kohtaa jolloin ylä- ja alaosat kuoresta irtoavat helposti kuta kuinkin kahtena palana. Huljauta muna vielä vedessä (jossa se äsken oli jäähtymässä) niin mahdolliset pienet kuorenpalaset irtoavat veteen.
Hei olen uusavuton porvoosta . minulla on mustat pitkät hiukset ja pidän karvaisista ihmisistä , kuitenkin tästä oli todella paljon apua ! KIITOS !
VastaaPoistaJa jatkoa tuohon edelliseen . Tarviiko keitto vaiheessa lisästä suolaa muovikulhoon missä keitän munat . Tämä on toinen kerta kun keitän kananmunia , ensimäisellä kerralla munat tulivat kulhoon kiinni jostain syystä !!!???!?!?! YSTVÄLLISIN TERVEISIN MUSTA TUKKAINEN MIES PORVOOSTA JOKA PITÄÄ KARVAISISTA IHMISISTÄ :) ;)
VastaaPoistaEi onnistunut. Keltuainen jäi löysäksi.
VastaaPoistaAivan pakko kommentoida, että KANANMUNAN PISTÄMINEN MIKROON VOI OLLA TODELLA VAARALLISTA! Tuttu entinen kodinkonemyyjä oli itse törmännyt tapaukseen jossa mikroaaltouuni oli räjähtänyt saranoiltaan kun sinne oli laitettu kananmuna. Munassa pitää AINA OLLA REIKÄ!
VastaaPoistaMuuten munasta tulee mikrossa hyvää jos sen heittää mikronkestävään astiaan, siis sisällön.. Sekoittelee keltuaisen ja valkuaisen kunnolla ja vähän suolaa sekaan. Hetken päästä (todella pian) mikrosta löytyy setti kypsänä!
ei pieni reikä riitä estämään rähähdystä. ei munaa mikroo. ei raakana, eikä keitettynä, eikä edes kuorittuna. Sekoitettuna tai pilkottuna voi laittaa.
VastaaPoistaKansi kattilalla vai ei?
VastaaPoistakiitos tästä! yleensä ovat jääneet mulla liian löysiksi kun olen yrittänyt keittää leivänpäälliseksi.
VastaaPoistaja kansi kantsii pitää päällä ainakin sillon kun yrittää saada veden ensin kiehumaan, onnistuu pali nopeemmin. munien kypsyessä kantta ei välttämättä tarvitse jos vesi kiehuu reippaasti muutenkin.
valoja?!
VastaaPoistaEi kananmunat oo enää maitohyllyis. Minimanistaki ne löytyy vihannesosastolta.
VastaaPoistaEi jumalauta............... Ootteko te tosissanne noin vitun idiootteja?
VastaaPoistaNo huh huh! Ihme ettei kukaan kysyny mikä on kananmuna tai, että mihin sitä käytetään ;) ...ei pahalla, muttei millään hyvälläkään!
VastaaPoistaNoihin hölmöihin kommentteihin ni ootteko kuullu trollauksesta? Tyyliin näin: Laitoin munan ja kanan kattilaan mut en pystyny pitää ku minuutin sitä siellä... Kanasta tuli kyl kypsää!
VastaaPoistaketin munat 6min. löysä ku mikä
VastaaPoistaketin munat 6min. löysä ku mikä
VastaaPoistaToi keitto aika on väärä. Kanamunia keitetään kaksikymmentä minuuttia!!!!!:D
VastaaPoistamunien säikäyttäminen on se kun mennään avantoon hetkeks uimaan ja ylös noustuaan voi huomata kuinka säihkäneeltä alakerrassa näyttää
VastaaPoistavoi ei! keitin vedenki pohjaan!
VastaaPoistaSen jälkeenjavascript:void(0) nuppi asentoon 0.
VastaaPoistaMitenkähän Javascript liittyy tähän :)
HAhhahhah kananmunan keitto-ohjeita! Kaiken näköstä....xD
VastaaPoistaEntä jos liesi ei toimi kuin puoliks ja lämmittää veden vaan puoliks mutta niin ettei vesi ala kiehua ??? T. Hieman hölmö mies ...
VastaaPoistakiitti nyt meitsiki osaa
VastaaPoistaTuota ... yritetiin eka omalla taktiikalla mutta... Toivottavasti nyt onnistuu ;)
VastaaPoistaMIKÄ ON NUPPI 3-4 ?????
VastaaPoistataisin kiahauttaa hieman liian pitkään mutta mahtavia niistä tuli :D
VastaaPoistamulla oli 6 minuuttia ja oli ihan löysä muna
VastaaPoistamhhh olipas hyvät munaskuukkelit,kiitoksia!
VastaaPoistaohjeeseen pitäs laittaa vielä kohta, missä käsketään laittamaan se levy päälle, jolla kattila on. Näköjään joku voi laittaa väärän levyn päälle..
VastaaPoistakoitin laittaa munani munaan, mutta munasin senkin..
VastaaPoistalaitoin vahingos munani levyn soittimeen
VastaaPoistawau, tää todellaki on uusavuttomien palsta :'DD
VastaaPoistaVoiko kananmunia syödä raakana?
VastaaPoistaVatkasin munaa liikaa.
VastaaPoistaLaitoin munani kiehuvaan veteen ja nyt se ei kovetu enää kuin tyvestä? mikä ongelma!!
VastaaPoistaOnnistuin keittämään munat ohjeiden mukaan, mutta sitten ylimääräiset keitetyt munat jäi yöksi pöydälle. Vieläkö ne on syömäkelpoisia oltuaan vuorokauden huoneenlämmössä?
VastaaPoistaEi, heitä roskii. Munat ovat todennäköisemmin pilaantuneet, eli ei kannata syödä.
PoistaMiksi kaupassa munat myydään huoneeen lämmössä?
PoistaEn voi uskoa kuinka tyhmiä ihmisiä on. "koska vesi kiehuu?" ei helv..Nukuitko koko peruskoulun!? "tuleeko KANANmuna KANASTA vai kukosta?" mun aivoihin ihan sattuu!! Ite siis eksyin tänne kun etsin kuinkas se mikrossa toimiikaan, kokin paperit takataskussa, joten mikrokypsennys on vähän hakusessa. Mutta jos ihminen ei osaa edes vettä keittää, ole hyvä ja hyppää junan alle. Olet turha mötti maailmassa joka ei helvetissä kelpais edes perseen pyyhkimiseen. Yhteiskunta kiittää!
VastaaPoistaAPUA, liedessäni ei ole nuppeja! MITÄ TEEN?
VastaaPoistaHöh, mulla ei enää muna kovetu
VastaaPoistahitsi kun vesi kiehu ni laitoin vahingossa väärän levyn neloselle
VastaaPoistaAPUA! mikä on kananmuna ja mistä saan vettä , niin ja minkä näköistä se vesi on??? t: tyhmä
VastaaPoistaMiehellä ei enää munat kovetu niin piti itse kovettaa!!! Kiitos tästä, itse pidän todella jäykästä munasta joten annoin kiehua 10min ja makoisalta maistui!
VastaaPoistaNetistä: "Amerikkalainen kananmunan keittotapa: pane munat kiehuvaan veteen, vedä kattila liedeltä ja anna munien hautua kannella peitetyssä kattilassa löysäksi 10 minuuttia, pehmeäksi 15 minuuttia ja kovaksi 20 minuuttia."
VastaaPoistaMiten amerikkalainen kananmuna eroa "tavallisesti" koko ajan kiehuvassa vedessä keitetystä kananmunasta? Maukkaampi? Vai ainoastaan hitaampi tapa valmistaa? Ja miksi jenkit sen näin vaivanloisesti valmistaa?
Eiköhän kysymys ole siitä, että "amerikkalainen tapa" säästää sähköä: kiehumisen jälkeen ei tarvitse pitää levyä päällä.
PoistaPitääks niit sekottaa?
VastaaPoistaHienoa oppia munan keittämisestä. Mutta onko eroa siinä, käyttääkö perinteistä sähköliettä, induktiolevyä, kaasu- tai puuhellaa? Voiko munan kypsentää työntämällä sinne ohuen rautalangan, jonka toisen pään panee pistorasiaan? Kypsyykö mustaksi maalattu muna kesäpäivänä auringossa nopeammin kuin perinteinen valkoinen?
VastaaPoistaNetin paras ruokaohje :)
VastaaPoistajes kiitos ohjeesta t. avuttomat paskat
VastaaPoistaTää oli ihan huikee ketju!! XD
VastaaPoistaVitut tästä tullu yhtään mitään. Munat hajos kun laitoin ne kattilaan kiehuvaan veteen, koko paska levis joka paikkaan. Munat roskiin ja pannu altaseen. Ei enää koskaan.
VastaaPoistaPitääkö kananmunat paistaa ennen keittämistä?
VastaaPoistaTuli paniikki,suunniteltii tehä kaverin kaa munavoita mut idea töppäs kanamunankeittämisee,opiskellaan vielä kokkialalla mut koskaa ei oo tullu opeteltuu kananmunan keittämist,kiitos tän sivun et saatiin ruokaa eikä tarvinu turvautuu mikropizzaa xd
VastaaPoistakeitin kanamunia 15 min ja hyviä tuli. ei pehmeä mut normi sillai että voi tehtä muna voita, käytin rainbow margariina (laktoositonta)
VastaaPoistalaitoin munan kiehuvaan veteen ja perkele että kirpaisi .
VastaaPoistaTÄÄ OLI PARAS :D !!!
Poistakun munat on ollu vedessä 10 minuuttia niin mitä sit?
VastaaPoistat: tanja
heiluta niitä seuraavat 5 min ja kippaa ne sit altaaseen ja kato kuoriutuuko sielt tipuja.
VastaaPoistaKuinka paljon suolaa pitää laittaa veteen kun munat ei maistu miltään???? ��
VastaaPoistaKeitin munii puoli tuntii ja hyvii tuli paitti et vähä räjähti
VastaaPoistaMun liedessä ei ole sellasta "6nuppia"? Nuppeja ei ole ollenkaan. Miten nyt saan munat keitettyä? Onko munien asennolla välii miten päin laittaa kattilaan vai mikä se astia oli.
VastaaPoista