Otsikosta huolimatta tai jopa siitä syystä nämä ohjeet on tarkoitettu kaikille, joita asia vaan kiinnostaa. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja aina oppii jotain uutta.
Kahvin keittäminen
Kahvin keittäminen ei ole kovin vaikeaa. Sen oppii parissa minuutissa. Hyvän kahvin keittäminen on vähän vaikeampaa, moni ei opi sitä koskaan. Hyvän kahvin keittämisen salaisuus on kahvin oikea mittaaminen ja kahvin asianmukainen säilytys.
Kahvin ostaminen
Jos keität kahvia kahvinkeittimellä tai muuten suodatat kahvin suodatinpussin läpi, niin osta suodatinjauhatus kahvia. Kahvipaketissa on yleensä pieni kahvinkeittimen, suodattimen tai suodatinpussin kuva. Samaa kahvimerkkiä myydään sekä suodatinjauhatus että pannujauhatus kahvina. Jos kuitenkin ostit pannujauhatus kahvia, niin no hätä. Laita vain vähän enemmän kahvijauhetta niin se ajaa saman asian.
Kahvinkeittimellä
Huuhtele pannu vedellä. Jos keittimellä ei ole pitkään aikaan keitetty kahvia, niin pese pannu huolella ja pese myös suodatin. Mittaa vettä sopiva määrä. Mittaamisen apuna voit käyttää esimerkiksi samoja kuppeja joista kahvi juodaan. Jos keität kahvia vieraille, niin keitä mieluummin vähän enemmän kuin vähemmän. Aseta suodatinpussi suodattimeen. Monet taittavat suodatinpussin reunat, jolloin pussi on vähän kestävämpi ja päästää kahvin hitaammin läpi. Annostele kahvijauhe. Sopiva määrä on yksi mitallinen per pieni kahvikuppi (1 1/4 dl). Kahvinkeittimen kyljessä on yleensä mitta-asteikko josta näkee paljonko keittimeen on laitettu vettä. Yleensä hyvä muistisääntö on, että ensimmäinen mitallinen annetaan "koneelle" ja sitten yhtä monta mitallista jauhetta kuin mitta-asteikossa on kuppeja. Pieniä kupillista kohti mitallinen on "tasan" eli kahvijauhe ei ylety mitan reunojen yli ja isoja kuppeja käytettäessä mitat ovat kukkuraisia.
Jos kahvista tulee liian vahvaa niin lisää kahvin joukkoon kuumaa vettä. Liian laihan kahvin saa vahvemmaksi lisäämällä suodattimeen pari mitallista kahvia ja keittimeen puoli desiä vettä.
Ilman kahvinkeitintä
Nykyään harvoin enää keitetään kahvia ilman kahvinkeitintä. Keittimet ovat halpoja ja sähköä on saatavilla lähes kaikkialla. Ilman kahvinkeitintä keitetään kahvia retkillä ja kesämökeillä joissa ei ole sähköä. Vaikka kahvinkeitin olisi rikki, niin sen avulla voi edelleen keittää kahvia! Muista kytkeä rikkinäinen keitin aina irti sähköverkosta. Annostele jauhe normaalisti suodattimeen. Kuumenna vesi liedellä, vedenkeittimessä tai mikroaaltouunissa. Kaada vesi hitaasti suodatinpussiin. Jos keität kahvia paljon, niin lisää vettä useassa erässä aina kun edellinen vesi on laskeutunut. Tällä tavoin kahvia voi myös keittää kesämökillä, jolloin tarvitset vain kannun ja suodattimen. Suodatin pitää olla sellainen, että se tulee kannun päälle eikä kiinni kahvinkeittimeen (jos on toimiva tippalukko, niin kahvinkeittimessä kiinni oleva malli kelpaa). Tällä tavoin keitettynä kahvi ei pysy kauaa lämpimänä. Lämpimänä pysymiseen auttaa jos: laitat kannun alle patalapun tai pari palaa talouspaperia, huuhtelet kannun kiehuvalla vedellä juuri ennen keittämistä tai kaadat valmiin kahvin termospulloon.
Pannukahvin keitto
Monen mielestä pannukahvi on sitä ainoaa oikeaa kahvia. Niin tai näin, niin aina ei ole kahvinkeitintä saatavilla, jolloin kahvi on keitettävä ilman sitä. Pannukahvin keittämiseen tarvitset pannujauhatus kahvia. Paketissa on yleensä kahvipannun kuva. Pannujauhatus kahvin on suurirakeisempaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi kahvipannussa ja kaada kahvijauhe veden sekaan. Jauhetta tulee mitallinen tai kukkura ruokalusikallinen desilitraa kohti. Anna kahvin hautua noin 5 minuuttia. Kahvinporot laskeutuvat tänä aikan pannun pohjalle. Suodatinkahvijauhe kelpaa huonosti pannukahviin koska kahvijauhe on hienojakoista eikä laskeudu kunnolla pannun pohjalle. Jos käytössä on suodatin, niin kahvin voi lopuksi kaataa suodattimen läpi. Monet suodattavat myös pannukahvin, jolloin valmiin kahvin joukossa ei ole kahvinporoja ja keitetyn kahvin saa kaikki juotavaksi. Pannukahvin voi keittää hätätilassa myös missä tahansa astiassa joka kestää kuumaa. Pannukahvin voi esimerkiksi valmistaa litran teräsmitassa, jolloin kahvi annostellaan mitan pohjalle ja kiehuva vesi kaadetaan päälle.
Kahvin säilytys
Kahvin pahin vihollinen on ilma. Se koskee niin valmista kahvia kuin kahvijauhettakin. Valmis kahvi kannattaa nauttia heti keittämisen jälkeen. Termospullossa tai termoskannussa keitetty kahvi säilyy pidempään, koska sinne ei pääse ilmaa. Kahvijauhe kannattaa säilyttää ostopakkauksessa tiiviisti suljettuna ja mielellään sekin suljetussa kahvipurkissa. Todelliset kahvin ystävät sanovat, että kahvipaketista saa vain yhdet hyvät kahvit, ne ensimmäiset. Jos keität kahvia harvoin, osta kahvi pienessä paketissa. Älä keitä kahvia kovin pitkään auki olleesta paketista. Se ei ole vaarallista, se vain on pahaa.
Muuta
Kahvinkeittimiä on myös muunlaisia kuin perinteisiä kahvinkeittimiä. Aromikeitin eli perkolaattori ja erikoiskahvien valmistukseen tarkoitetut suuremmat "kahvikoneet". Näiden kanssa kannattaa menetellä kuten valmistajan ohjeessa neuvotaan.
Kahvin maustaminen
Kokeiluhaluisille muutama vinkki kahvin maustamiseen. Kahvin joukkoon voi laittaa mitä vain mikä sopii omaan makuun. Juoksevan aineen voi sekoittaa valmiiseen kahviin. Kiinteän aineen voi laittaa suodatinpussiin kahvijauheen joukkoon jolloin se liukenee valmiin kahvin joukkoon. Se mikä ei liukene jää suodatinpussiin. Kokeilla voi esimerkiksi suklaata. Kokeile ainakin kerran ensin itse ennen kuin tarjoat vieraille. Muista myös, että kahvinkeittimeen kaadettavan veden joukkoon ei pidä koskaan laittaa mitään ylimääräistä.
Ohjeet on kirjoitettu uudelleen ja lähetetty avuton.com palveluun. Uudet ohjeet löytyvät: avuton.com/kahvin-keittaminen Siis jos näillä ei onnistunut.
Linkkejä
Kahvi.net kahvin annostelu
Moccamaster, hyvä kahvi
Paulig, pannukahvin valmistus
Tunnussanat
kahvi,
kavin keittäminen
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
ihan liian vahvaa tuli pannukahvista näillä ohjeilla... :(
VastaaPoistaJos juo ja keittää kahvia harvoin niin kannattaa tehdä vähän laihempaa kuin on ohjeissa. Normi ohjeet on normi kahvinjuojille.
VastaaPoistamitä järkeä on keittää noin vahvaa kahvia joutuu lisäämään vettä kuppiin että pystyy juomaan.
VastaaPoistaKovasti kokeilen.
VastaaPoistaMutta miten tuota vettä keitetään?
:/
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistamiksi kahvimme näyttää paksulle mädille, sitä piti siivilöidä.
VastaaPoistase on kylläkin 1 mitallinen ISOA kuppia kohden ja pannukahvia keittäessä n.1 kertakäyttömukillinen/pienikokoinen pannu ...se niin justhiin ole
VastaaPoista>Vaikka kahvinkeitin olisi rikki, niin sen avulla voi edelleen keittää kahvia!
VastaaPoistaEpäilen vahvasti. Suurin osa vioista on sellaisia että tarvitaan korjaajaa ennenkuin kahvi taas lorisee.
Siis 1/4 kuppia kohden, ei 1 ja 1/4
VastaaPoistaItse laitan 2 kuppiin 1 mitallisen jne. :)
VastaaPoistaPaljonko on yksi mitallinen millilitroissa?
VastaaPoistamul on keitin rikki, se tippu lattialle pannu paskana suodatin teline 10 osassa eikä tule virtaa... niin mitenkäs tollasella sitä kahvia sitten keitetään???? kysyn vaan :)
VastaaPoistaPistät kaiken kasaan jesarilla...
PoistaJa sitten tunget sen suoraan sun perseeseen
meillä keitetään 1 mitta kahta kuppia kohden. uusavuttomille esimerkki: 6 kuppia, 3 mittaa kahvijauhetta.
VastaaPoistaTässä voisi myös todeta, että vaikka suodatinkahvi onkin suosituin vaihtoehto nykyään, on valinta tehty ajan säästämiseksi maun kustannuksella. Suodatinkahvi menee usealla keittimellä kitkeräksi jo valmistaessa ja kyllä Mocca Masterin levykin siitä pahanmakuista nopeasti saa. Itse valitsen mieluummin vähän työläämmän/hitaamman mutteripannun, koska olen hedonisti.
VastaaPoistaTässä yritin etsiä ohjeita kahvin tekemiseen automaatilla, kun en ole lähes koskaan tehnyt. Kaikki nämä ohjeet, mitä löysin, ohjeistavat käyttämään kahvimittaa, yksi per kuppi. No sen kyllä tietää tyhmempikin, että kahvia pitää laittaa mitallinen per kuppi, mutta kuinka iso se kahvimitta on, sitä ei kerrota yhtään missään!!! Montako millilitraa? Varmaan jotain kahvimittoja löytää kaupasta, mutta ei nyt viitsisi lähteä sellaista metsästämään. Ensimmäisellä kerralla kun tein kahvia, käytin kukkurallisia teelusikallisia, mutta tuli sitten niin laihaa, että piti juojan protestoinnin jälkeen heittää viemäriin. Kahdesta taas liian vahvaa, mikään ei tunnu kelpaavan.
VastaaPoistavauva.fi osaa kertoa:
Poista"Wikipediasta:
Suomalainen kahvimitallinen jauhetta painaa noin 7 grammaa ja mitan tilavuus on noin 20 millilitraa. Ruokalusikka on 15 ml, eli vähän kukkuraisia ruokalusikallisia pitäisi laittaa.
"
Se on vaan niin helppoa se kahvin keitto.
VastaaPoistaJoudun keittämään sitä mun vahemmille joka viikonloppu aamu .