Joulukinkun paistaminen

Ohjeita miten valmistan joulukinkun. Ohjetta voi soveltaa myös muunlaisen paistin valmistamiseen, jolloin kirjoituksessa mainitut ajat ovat huomattavasti lyhyemmät. Paistin tai kinkun etiketissä on yleensä ohje kyseisen lihan valmistamiseen.

Kinkun sulatus Jos olet hankkinut pakastekinkun, niin se pitää sulattaa ennen paistamista. Mitä hitaammin sulatat kinkun, niin sitä parempaan lopputulokseen pääset. Sulata kinkku aluksi jääkaapissa 2-4 vuorokautta. Viimeisen puolivuorokautta tai vuorokauden kinkkua voi pitää jääkaapin lämpimämmässä osassa, viileäkaapissa. Huomaa, että sulavasta kinkusta valuu nesteitä.

Sulatettu kinkku
Nosta kinkku paistopäivän aamuna huoneenlämpöön. Tällöin kannattaa poistaa kinkkua mahdollisesti ympäröivä muovi. Kinkku kannattaa asettaa paikkaan, jossa kinkusta valuvat nesteet eivät haittaa, esimerkiksi tiskialtaaseen tai sen päälle. Jos omistat paistomittarin, niin laita se kinkkuun jo tässä vaiheessa. Aseta mittarin mahdollisimman keskelle lihaa, kuitenkin niin, että mittarin pää ei osu luuhun. Tämän vältät kun vedät lopuksi mittaria ulospäin puoli senttiä. Laita mittari myös niin, että kun kinkku on uunissa näet kinkun lämpötilan avaamatta luukkua. Kinkku on valmis paistettavaksi kun sisälämpötila on 6-11 astetta.

Kinkun paistaminen
Joulukinkun paistamisessa on niin monta koulukuntaa kuin on miestäkin. Tärkeintä on paistaa kinkku kypsäksi. Kinkusta tulee vaaleampi, mehevämpi ja kosteampi kun paistaa pitkään alhaisessa lämpötilassa. Tällöin kinkku saa olla rauhassa uunissa koko yön. Kinkku on silloin myös hieman rasvaisempi ja suolaisempi koska nesteet eivät ole päässeet virtaamaan ulos kinkusta. Kinkku on kypsä kun sisälämpötila on vähintään 72 astetta. Kinkun voi ottaa ulos pari astetta aieminkin. Monesti kinkun lämpötilan annetaan nousta aina 80 asteeseen saakka. Paistamiseen kuluu aikaa noin tunti painokiloa kohden. Voit käyttää kinkkupussia. Muista tehdä pieni reikä kinkkupussiin, että lämpö pääsee pois pussista. Käytä aina korkeareunaista uunipeltiä uunin pohjalla. Sinne valuvat nesteet kinkusta. Kinkkupussiin voi halutessaan tehdä reiän, jolloin nesteet pääsevät valumaan uunipellille.
Sopiva paistamislämpö on 100 - 150 asteen välillä, sopivimpana pidetään 125 astetta. Aluksi lämpötilaa voi pitää korkeammalla. Noin puoli tuntia 200 asteessa. Tämä nopeuttaa kinkun paistamista ja tappaa bakteerit kinkun pinnasta.

Paistamisen jälkeen
Ota kinkku uunista ja poista mahdollinen kinkkupussi. Kinkusta valunutta rasvaa ja nesteitä ei tule missään tapauksessa kaataa viemäriin, jossa ne kovettuvat ja tukkivat putket. Hävitä neste biojätteen tai sekajätteen mukana. Nestettä voi käyttää myös esimerkiksi kastikkeen valmistukseen. Kääri kinkku esimerkiksi folioon ja anna vetäytyä ja jäähtyä tunnin verran. Kuorruta kinkku sinapilla ja ravistele päälle korppujauhoa. Ruskista kuorrutus kuumentamalla kinkku uunissa 200-250 asteessa reilu kymmenen minuutin ajan kunnes kinkku on kauniin ruskea. Kinkun kuorrutukseen voidaan käyttää myös hunajaa, hunajasinappia, siirappia, marmeladia tai edellä mainittujen sekoituksia. Tavallisen korppujauhon lisäksi pinnalle voi laittaa ruiskorppujauhoa, hienonnettuja hapankorppua, murskattuja maissihiutaleita, seesaminsiemeniä, mantelijauhetta, hienonnettua mysliä tai yrttejä.

Mitä voi sattua...
 • Unohdat tehdä reiän paistopussiin ja se pullistuu ja repeää pohjasta. "Mehut" valuvat lattialle ja ties mihin.
 • Huomaat tehdä reiän vähän ennen halkeamista. Reiästä tulee tulikuumaa höyryä ja poltat kätesi.
 • Unohdat laittaa uunipellin uunin pohjalle tai se on liian matala. Paistoliemi ja rasva valuvat uunin reunoja pitkin lattialle.

20 kommenttia:

 1. Jes, sain elämäni parhaan joulukinkun aikaiseksi tällä ohjeella. Luulin osaavani paistaa kinkun, mutta näköjään näin miehenä tuo rautalanka ohje tuotti paremman lopputuloksen. Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Kiiiiitos! Pelastit mun joulun :)

  VastaaPoista
 3. Kinkku (5 kg) laitettu pussiin ja uuniin se lähtee kohta. Saa nähdä mitä tulee??? Ohjeet ainakin olivat selkeät ;)

  VastaaPoista
 4. Hei laitetaanko se kinkku uuniin ritilälle vai toiselle uunipellille? Kun yksi pelti laitetaan uuninpohjalle? t. Uusavuton :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita kinkku uunin ritilälle ehdottomasti!
   Silloin nesteet pääsee valumaan pohjalla olevalle pellille!

   Poista
 5. Hot tip: Kannattaa myös muistaa laittaa kinkku nahkapuoli ylöspäin niin toimii niinkuin on suunniteltu. Ei tarvi sitten kääntää kinkkua puolessa välissä jolloin nesteet on taas levällään pussista huolimatta ja lämpömittari kevyesti hankalassa kulmassa. Tai miksei tuon voi hoitaa allekirjoittaneenkin tavalla, jos normaali paisto tuntuu kaavoihin kangistuneelta tai liian helpolta. :P

  VastaaPoista
 6. Niin ja vielä kun tarkistaa, mitä lämpöä paistopussi kestää...
  Laitoin 200 asteeseen.... paistopussi rupes käryämään ja siihen kerkes palaa reikä....
  No paikkasin pienel palal foliota.... ja uusi yritys vain runsas 100 asteella alusta alkaen...

  Siinä yks rautalanka lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä tuli kanssa tämä ongelma. Pussi kärysi ja otti vastuksiin kiinni. Ongelman ratkaisin siten, että laitoin kiertoilmauunin käyttöön. Muutama tunti tässä pitempään menee, mutta voihan sitä odotellessa nauttia muutamat glögit

   Poista
 7. Paistossa irtoava liemi on aivan mainio hernekeiton pohja, onhan se lihan parhaita aromeja sisältävää lihamehua. Kerää kaikki kattilaan, anna jäähtyä kylmässä, jolloin rasva nousee pintaan ja on helppo kaapia pois. Hyytelöksi jäähtynyt herkullinen lihaliemi on helppo pakastaa rasioihin odottelemaan hernekeiton tai vaikkapa makkakeiton pohjaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästähän tehdään perinteisesti kinkunkastike. Laimennetaan vedellä ja lisätään kermaa, voi myös maustaa esim. sinapilla.

   Poista
 8. siis kinkku voi aivan hyvin itekin olla pellillä, pussissa, ja eihän pussiin ees välttämättä tarvii tehä reikää, nesteet pysyy sitten siellä pussissa!! eli lopputuloksena on kypsä kinkku ja nesteet pussissa.. sitten kun se on jäähtynyt vähän (muutama tunti) niin pussi auki, kinkkuköntti pois pussista, ja pussinpohjalta kaikki herkut talteen kastikkeen tekoa varten!! ja ne jotka mietti sitä paistopussin kestävyyttä uunissa, niin eihän se uuni 200astetta ole silloin kun kinkku laitetaan, ja voihan niitä pussin nurkkia yrittää vähän viikata niin ettei osu minnekkän vastuksiin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pussiin on hyvä tehdä pikkureikä ylös siilä jos se on hyvin tiivin niin kuumentuessa saattaa tulla höyrystä painetta joka voi rikkoa pussin ja nesteet valuu ulos. Tosin lämpömittarin reikä saattaa riittää

   Poista
 9. Kinkkupussiin tehdään reikä siksi, että se ei pullistu kuin ilmapallo ja halkea. Reikä tehdään jonnekin ylänurkkaan. Sekin riittää että laitat paistomittarin pussin läpi eli sitten siinä on se reikä.

  VastaaPoista
 10. Ohjeet ovat todellakin uusavuttomille... eivät ainakaan syö raakaa lihaa.
  En ymmärrä tuon paistopussin käyttämistä... kinkun pinta ei sulkeudu kun se on pussissa ja sen takia kinkusta tulee kuiva. Kaikki neste valuu kinkusta pois käyttäessä pussia. Pussi hauduttaa ja kuivattaa kinkun.

  Paista kinkku näin: Lämmitä uuni 200 asteeseen ja laita kinkku ilman pussia uuniin. Anna kinkun olla uunissa noin 20 minuuttia, kuumuudessa kinkun pinta sulkeutuu ja pitää mehut sisällään. Paista joulukinkku ylikypsäksi, sisälämpötila noin 85 astetta. Ylikypsä kinkku maistuu parhaimmalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdin mainita että sen 20 minuutin jälkeen uunin lämpötila pitää laskea siihen noin 125 asteeseen... ei siis paisteta kinkkua 7 tuntia 200 asteessa hahha... no olishan se sitten varmaan UberKypsä hahaha...

   Paistomittari paksuimpaan kohtaan siten että se ei osu luuhun ja että se on kinkun keskellä.

   Niin, paistopussia voi käyttää jos haluaa poistaa nesteet kinkusta ja tehdä 7 litraa kastiketta ja nielaista sitten kuivahtaneen kinkun kitusiin hahahah
   Siis EI PAISTOPUSSIA.

   Poista
  2. Juuri näin! Näin meillä tehdää kinkku jokakerta, ei siihen mitään pusseja tarvita!

   Poista
 11. No niin vielä muutama tunti ja kinkku uuniin....aina olen paistanut ilman pussia ja hyvää on tullut ja taas tulee se on varma....Tein ekaa kertaa ote sinappia huomenna nähään kuka kävi

  VastaaPoista
 12. Aina vaan näitä uusavuttomia löytyy. Anonyymi kommentoija 30 12. 2012 on mennyt mukaan tähän myyttiseen "pinnat kiinni" ajatusmaailmaan.Hahaha.
  Mitenköhän kosteassa pussissa paistuva kinkku voi kuivua? Mitenköhän kuiva sitten onkaan keittämällä valmistettu kinkku.
  Fysiikan lakien mukaan vesi riittävästi höyrystyttyään laajenee n. 1700 kertaiseksi.
  Tähän laajenemiseen on paistopussin kohdalla todettu välttämättömäksi paineenpoistoreikä estämään pussin repeytyminen.

  Ei mikään "pinnat kiinni" toimi jos ei malta paistaa riittävän alhaisella lämmöllä jollion tässä tapauksessa kinkun sisäinen paine pysyy riittävän alhaisena eikä laajeneva vesi pyri ulos kinkusta.

  Sitkeästi "elää" myytti kiinni paistetuista pinnoista.Hahaha.

  VastaaPoista
 13. Kyllä näkee että uusavuttomat tekevät reseptejä toisilleen.
  Mahtaa kinkun kamara karvoineen maistua hyvälle?

  VastaaPoista
 14. Wynn Las Vegas - Mapyro
  Get directions, reviews and 공주 출장샵 information for 평택 출장안마 Wynn Las 거제 출장샵 Vegas in Las 충주 출장마사지 Vegas, NV. $100 Hotel credit/night and a $300 성남 출장샵 Spa credit/coupon.

  VastaaPoista

Anna palautetta näistä sivuista tai kommentoi muuten vaan.