Kananmunien keittäminen


Pikaohje:
1. Laita kananmunat kattilaan.
2. Lisää vettä niin, että kananmunat peittyvät.
3. Laita kattila liedelle ja liesi suurimmalle teholle. Nuppi asentoon 6.
4. Kun vesi kiehuu vähennä lieden tehoa. Nuppi asentoon 3-4.
5. Anna kiehua 4-10 minuuttia. Sen jälkeen nuppi asentoon 0.
6. Kaada kuuma vesi pois.
7. Täytä kattila kylmällä vedellä.
8. Odota 1-2 minuuttia ja kaada kylmä vesi pois.
9. Tarjoile kanamunat.
Käyttämällä kantta säästät energiaa. Käytä kantta myös apuna kun kaadat veden pois.

Kananmunat voi keittää kattilassa. Lisää kattilaan vettä sen verran että kanamunat peittyvät. Voit laittaa kananmunat kylmään tai kuumaan veteen. Kylmään veteen laittaminen on helpompaa kun munat voi asettaa käsin veteen. Kuumaan veteen laitettaessa kanamunat kannattaa laskea veteen lusikalla, koska pudotettaessa ne helposti särkyvät.

Sopiva keittoaika kylmään veteen laitettaessa on 4-10 minuuttia, laskettuna siis siitä hetkestä kun vesi alkaa kiehua. Keittoaika riippuu siitä monesta asiasta:
Ovatko kananmunan huoneenlämpöisiä vai jääkaappikylmiä? Jääkaapista otettu kylmä kananmuna vaatii enemmän keittämistä.
Laitetaanko kananmunat kylmään vai kuumaan veteen? Laitettaessa kylmään veteen kanamuna lämpenee jo veden kuumetessa.
Jäähdytetäänkö kanamunat heti kylmässä vedessä vai vain huudellaan ja laitetaan irtonaisena pöytään? Irtonainen kuuma kananmuna kovenee vielä keittämisen jälkeen. Kylmään veteen upotettu kananmuna jäähtyy nopeasti.

Kanamunan kuori irtoaa parhaiten kun munat upotetaan keittämisen jälkeen hetkeksi kylmään veteen. Jos pidät kananmunia kylmässä vedessä pitkään, niin ne kylmenevät myös sisältä.

Vinkkejä:
Kanamunia voi keittää myös perunoiden kanssa. Lisää kananmunat kun perunoiden keittoaikaa on jäljellä 5-10 minuuttia.

Ohje samasta aiheesta löytyy myös osoitteesta avuton.com/kananmunan-keittaminen , jos näillä ohjeilla ei onnistut.

91 kommenttia:

  1. nonii, eli 4-10min! thänks

    VastaaPoista
  2. 4 minuuttia on varmaan löysä ja 10 kova. Muut siltä väliltä. Itse pidän laitan kananmunat jääkaapista jo kylmään veteen. Annan kiehua 6 minuuttia. Silloin vähän pehmeä keskeltä.

    VastaaPoista
  3. MISTÄ TIETÄÄ MILLON VESI KIEHUU? onko se jo kiehuntaa kun pohjasta nousee pienen pieniä kuplia, vai täytyykö koko pohjan porista että sitä kutsutaan kiehunnaksi!

    VastaaPoista
  4. Vesi kiehuu kun tulee kunnon kokoisia kulpia, vesi alkaa roiskua yli.

    VastaaPoista
  5. tilulii silmäk kii.

    VastaaPoista
  6. Itse käytän tätä tapaa munien keitossa, kun haluan voileipäkovuisia munia:
    Huom. Toimii vain perinteisellä valurautalevyllä, jossa varastoitunut lämpö säilyy.
    1. Jääkaappikylmät munat kylmään veteen, niin että pinta peittyy.
    2. Kansi päälle, virta kuutoselle ja heti munakelloon raksuttamaan 15 minuuttia.
    3. Kun vesi alkaa porista kunnolla tuossa 5-7 minuutin kohdalla, levyn voi laittaa pois päältä, valurautalevyn massa pitää tarvittavan lämmön yllä loppuun asti (muistelen, että munan hyytymiseen riittää 70-80 asteen lämpö).
    4. Kun munakello pärähtää, niin kaada kattilasta kuuma vesi varovasti pois ja lisää tilalle reilusti kylmää vettä. Anna jäähtyä muutama minuutti.
    5. Kuori ja nauti.

    VastaaPoista
  7. oli hirvittävä nälkä kun heräsin, jääkaapissa kananmunia, ei kehtaa soittaa vaimolle töihin että miten keitetään kananmuna. tämä sivu pelasti aamupalani.

    VastaaPoista
  8. Kiitos,nyt vaimo uskoo että niitä keitetään 4-10 min.kiehuminen alkaa kun vedestä alkaa nousta höyryä.Veden kiehumispiste-haihtumispiste.

    VastaaPoista
  9. kun laittaa munat ensin kattilaan ja sitten vasta veden, niin ne eivät pääse rikkoontumaan ja vettäkin on varmasti helpompi sitten laittaa sopivasti.

    VastaaPoista
  10. Jee osaan keittää kananmunii :D

    VastaaPoista
  11. Kiitos avusta ja blogista, nimim. "nainen 30v., köksästä kymppi..."

    VastaaPoista
  12. Mitä teen jos hellassani on 9 asentoa eikä kuusi, laitanko sen siis kutoselle vai ysille. Kiitos vastauksista jo etukäteen

    VastaaPoista
  13. Yleensä on 0-6. Laita siis täysille.

    VastaaPoista
  14. Voiko kananmunan keittää mikrossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi laita vaan 1800sec niin on kyp

      Poista
  15. ehdottomasti mikrossa! keiteltii aikanaa useempaaki ootteesee köksän tunnilla kananmunia mikrossa...

    VastaaPoista
  16. Ei herranen aika, ÄLKÄÄ LAITTAKO NIITÄ MIKROON XD Saatte vaa kananmunalla vuoratun mikron. Tehkää vaan ihan perinteisesti, niin hyvä tulee. Ei kaikkea voi tehdä mikrossa, eikä kuulukkaan, sitä varten on kaupasta ostettavar valmispizzat ja vastaavat.

    Hellalla siis.

    VastaaPoista
  17. Joo ei tosiaan mikroon kanamunaa kuorineen, nimittäin se voi olla tosi vaarallinen.Semmosia juttuja oon kuullu, että ku ottaa kananmunan mikrosta se räjähtää ja kuumat nesteet roiskahtaa naamalle ja voi tulla aika pahat palovammat.Mutta sillain voi tehä pika munakkaan, että särkee mukiin pari kananmunaa ja nakkaa sekaan kinkkua tai mitä mistä nyt tykkääkään ja antaa mikrossa olla minuutin pari.

    VastaaPoista
  18. mistä kananmunia voi ostaa?

    VastaaPoista
  19. Huoh...
    Kyllä kananmunan voi KEITTÄÄ mikrossakin. Eli astiaan vettä (uusavuttomia muistutan ettei astia saa olla metallia) ja muna (kanan, ei oma) sinne. Kannattaa käyttää jotain Tupperwaren mikron kestävää kannua tms. jossa ei ole ilmatiivistä kantta http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:CICcATeqfB_eNM:http://www.kuopionkirppari.fi/upload/d25bde9cff7966c68dd5f9a899f18474_b.jpg&t=1.
    Aika riippuu vähän mikron tehoista... alta kymmenen minuuttia riittää yleensä kyllä.

    VastaaPoista
  20. Muistelen kuulleeni jotain sellaista että jos kananmunia laittaa kattilaan liian vähän, vaikka pari kappaletta, ne hakkautuvat reunoja vasten ja rikkoontuvat. Pitääkö kattila olla siis aina täynnä munia? En viitsisi kokeilemalla ottaa selvää... Terv. Vanha avuton

    VastaaPoista
  21. vitsi ootteko tyhmii? Kyl ny kananmuna pitäis osata keittää!!!
    Ja joku ääliö kysy mist kananmunii voi ostaa, kuule kaupasta--->maitohyllyltä!!!! VITSI PELLE!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä hauku, mist voi tietää ku ei kukaa opeta

      Poista
    2. Apua! Vitsi mä repeilen täällä! Saitte ainakin mut hyvälle tuulelle vastauksillanne. Näin se on ei kaikki osaa keittää kananmunia tai keittää kahvia :(

      Poista
    3. Kuka täällä on pelle? Ei ymmärrä edes sarkasmia XD Ei jeesus mikä idiootti

      Poista
  22. Mikro tappaa kaiken terveellisyyden kananmunasta. Se tuhoaa ravinteet ja vitamiinit.... Keskeltä löysä muna on paras muna.... Sekä maun että terveellisyyden kannalta.

    VastaaPoista
  23. "vitsi ootteko tyhmii? Kyl ny kananmuna pitäis osata keittää!!!
    Ja joku ääliö kysy mist kananmunii voi ostaa, kuule kaupasta--->maitohyllyltä!!!! VITSI PELLE!"

    Jaa mites itse päädyit sitten sivulle?

    VastaaPoista
  24. "vitsi ootteko tyhmii? Kyl ny kananmuna pitäis osata keittää!!!
    Ja joku ääliö kysy mist kananmunii voi ostaa, kuule kaupasta--->maitohyllyltä!!!! VITSI PELLE!"

    Ei ne monessakaan kaupassa oo enään maitohyllyssä.

    VastaaPoista
  25. Tuleeko se kananmuna kukosta vai kanasta? Ollaan vaimon kanssa tapeltu asiasta miltein 2kk.

    VastaaPoista
  26. kananmuna tulee kanasta. se on tavallaan hedelmöittymätön munasolu. Kanan kuukautisvuoto... :P

    VastaaPoista
  27. Todettakoon vielä että se kun munat siirretään kiehuvasta vedestä suoraan kylmään veteen aiheuttaa sen, että kuori irtoaa tosi nätisti. Köksän ope kutsui toimenpidettä "munien säikäyttämiseksi". Jos tätä ei tee, muna hajoaa kuorittaessa helposti ja kuoriin jää valkuaista kiinni.

    Kätevin tapa kuoria muna: kopauta se reippaasti kyljestään pöytään ja pyöräytä kämmentäsi vasten akselinsa ympäri niin että kuori rikkoontuu koko munan ympäri. Riivi sormin vähän tätä rikkoutunutta kohtaa jolloin ylä- ja alaosat kuoresta irtoavat helposti kuta kuinkin kahtena palana. Huljauta muna vielä vedessä (jossa se äsken oli jäähtymässä) niin mahdolliset pienet kuorenpalaset irtoavat veteen.

    VastaaPoista
  28. Hei olen uusavuton porvoosta . minulla on mustat pitkät hiukset ja pidän karvaisista ihmisistä , kuitenkin tästä oli todella paljon apua ! KIITOS !

    VastaaPoista
  29. Ja jatkoa tuohon edelliseen . Tarviiko keitto vaiheessa lisästä suolaa muovikulhoon missä keitän munat . Tämä on toinen kerta kun keitän kananmunia , ensimäisellä kerralla munat tulivat kulhoon kiinni jostain syystä !!!???!?!?! YSTVÄLLISIN TERVEISIN MUSTA TUKKAINEN MIES PORVOOSTA JOKA PITÄÄ KARVAISISTA IHMISISTÄ :) ;)

    VastaaPoista
  30. Ei onnistunut. Keltuainen jäi löysäksi.

    VastaaPoista
  31. Aivan pakko kommentoida, että KANANMUNAN PISTÄMINEN MIKROON VOI OLLA TODELLA VAARALLISTA! Tuttu entinen kodinkonemyyjä oli itse törmännyt tapaukseen jossa mikroaaltouuni oli räjähtänyt saranoiltaan kun sinne oli laitettu kananmuna. Munassa pitää AINA OLLA REIKÄ!

    Muuten munasta tulee mikrossa hyvää jos sen heittää mikronkestävään astiaan, siis sisällön.. Sekoittelee keltuaisen ja valkuaisen kunnolla ja vähän suolaa sekaan. Hetken päästä (todella pian) mikrosta löytyy setti kypsänä!

    VastaaPoista
  32. ei pieni reikä riitä estämään rähähdystä. ei munaa mikroo. ei raakana, eikä keitettynä, eikä edes kuorittuna. Sekoitettuna tai pilkottuna voi laittaa.

    VastaaPoista
  33. Kansi kattilalla vai ei?

    VastaaPoista
  34. kiitos tästä! yleensä ovat jääneet mulla liian löysiksi kun olen yrittänyt keittää leivänpäälliseksi.

    ja kansi kantsii pitää päällä ainakin sillon kun yrittää saada veden ensin kiehumaan, onnistuu pali nopeemmin. munien kypsyessä kantta ei välttämättä tarvitse jos vesi kiehuu reippaasti muutenkin.

    VastaaPoista
  35. Ei kananmunat oo enää maitohyllyis. Minimanistaki ne löytyy vihannesosastolta.

    VastaaPoista
  36. Ei jumalauta............... Ootteko te tosissanne noin vitun idiootteja?

    VastaaPoista
  37. No huh huh! Ihme ettei kukaan kysyny mikä on kananmuna tai, että mihin sitä käytetään ;) ...ei pahalla, muttei millään hyvälläkään!

    VastaaPoista
  38. Noihin hölmöihin kommentteihin ni ootteko kuullu trollauksesta? Tyyliin näin: Laitoin munan ja kanan kattilaan mut en pystyny pitää ku minuutin sitä siellä... Kanasta tuli kyl kypsää!

    VastaaPoista
  39. ketin munat 6min. löysä ku mikä

    VastaaPoista
  40. ketin munat 6min. löysä ku mikä

    VastaaPoista
  41. Toi keitto aika on väärä. Kanamunia keitetään kaksikymmentä minuuttia!!!!!:D

    VastaaPoista
  42. munien säikäyttäminen on se kun mennään avantoon hetkeks uimaan ja ylös noustuaan voi huomata kuinka säihkäneeltä alakerrassa näyttää

    VastaaPoista
  43. voi ei! keitin vedenki pohjaan!

    VastaaPoista
  44. Sen jälkeenjavascript:void(0) nuppi asentoon 0.
    Mitenkähän Javascript liittyy tähän :)

    VastaaPoista
  45. HAhhahhah kananmunan keitto-ohjeita! Kaiken näköstä....xD

    VastaaPoista
  46. Entä jos liesi ei toimi kuin puoliks ja lämmittää veden vaan puoliks mutta niin ettei vesi ala kiehua ??? T. Hieman hölmö mies ...

    VastaaPoista
  47. Tuota ... yritetiin eka omalla taktiikalla mutta... Toivottavasti nyt onnistuu ;)

    VastaaPoista
  48. MIKÄ ON NUPPI 3-4 ?????

    VastaaPoista
  49. taisin kiahauttaa hieman liian pitkään mutta mahtavia niistä tuli :D

    VastaaPoista
  50. mulla oli 6 minuuttia ja oli ihan löysä muna

    VastaaPoista
  51. mhhh olipas hyvät munaskuukkelit,kiitoksia!

    VastaaPoista
  52. ohjeeseen pitäs laittaa vielä kohta, missä käsketään laittamaan se levy päälle, jolla kattila on. Näköjään joku voi laittaa väärän levyn päälle..

    VastaaPoista
  53. koitin laittaa munani munaan, mutta munasin senkin..

    VastaaPoista
  54. laitoin vahingos munani levyn soittimeen

    VastaaPoista
  55. wau, tää todellaki on uusavuttomien palsta :'DD

    VastaaPoista
  56. Voiko kananmunia syödä raakana?

    VastaaPoista
  57. Vatkasin munaa liikaa.

    VastaaPoista
  58. Laitoin munani kiehuvaan veteen ja nyt se ei kovetu enää kuin tyvestä? mikä ongelma!!

    VastaaPoista
  59. Onnistuin keittämään munat ohjeiden mukaan, mutta sitten ylimääräiset keitetyt munat jäi yöksi pöydälle. Vieläkö ne on syömäkelpoisia oltuaan vuorokauden huoneenlämmössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei, heitä roskii. Munat ovat todennäköisemmin pilaantuneet, eli ei kannata syödä.

      Poista
    2. Miksi kaupassa munat myydään huoneeen lämmössä?

      Poista
  60. En voi uskoa kuinka tyhmiä ihmisiä on. "koska vesi kiehuu?" ei helv..Nukuitko koko peruskoulun!? "tuleeko KANANmuna KANASTA vai kukosta?" mun aivoihin ihan sattuu!! Ite siis eksyin tänne kun etsin kuinkas se mikrossa toimiikaan, kokin paperit takataskussa, joten mikrokypsennys on vähän hakusessa. Mutta jos ihminen ei osaa edes vettä keittää, ole hyvä ja hyppää junan alle. Olet turha mötti maailmassa joka ei helvetissä kelpais edes perseen pyyhkimiseen. Yhteiskunta kiittää!

    VastaaPoista
  61. APUA, liedessäni ei ole nuppeja! MITÄ TEEN?

    VastaaPoista
  62. Höh, mulla ei enää muna kovetu

    VastaaPoista
  63. hitsi kun vesi kiehu ni laitoin vahingossa väärän levyn neloselle

    VastaaPoista
  64. APUA! mikä on kananmuna ja mistä saan vettä , niin ja minkä näköistä se vesi on??? t: tyhmä

    VastaaPoista
  65. Miehellä ei enää munat kovetu niin piti itse kovettaa!!! Kiitos tästä, itse pidän todella jäykästä munasta joten annoin kiehua 10min ja makoisalta maistui!

    VastaaPoista
  66. Netistä: "Amerikkalainen kananmunan keittotapa: pane munat kiehuvaan veteen, vedä kattila liedeltä ja anna munien hautua kannella peitetyssä kattilassa löysäksi 10 minuuttia, pehmeäksi 15 minuuttia ja kovaksi 20 minuuttia."

    Miten amerikkalainen kananmuna eroa "tavallisesti" koko ajan kiehuvassa vedessä keitetystä kananmunasta? Maukkaampi? Vai ainoastaan hitaampi tapa valmistaa? Ja miksi jenkit sen näin vaivanloisesti valmistaa?

    VastaaPoista
  67. Pitääks niit sekottaa?

    VastaaPoista
  68. Hienoa oppia munan keittämisestä. Mutta onko eroa siinä, käyttääkö perinteistä sähköliettä, induktiolevyä, kaasu- tai puuhellaa? Voiko munan kypsentää työntämällä sinne ohuen rautalangan, jonka toisen pään panee pistorasiaan? Kypsyykö mustaksi maalattu muna kesäpäivänä auringossa nopeammin kuin perinteinen valkoinen?

    VastaaPoista
  69. Netin paras ruokaohje :)

    VastaaPoista
  70. jes kiitos ohjeesta t. avuttomat paskat

    VastaaPoista
  71. Tää oli ihan huikee ketju!! XD

    VastaaPoista
  72. Vitut tästä tullu yhtään mitään. Munat hajos kun laitoin ne kattilaan kiehuvaan veteen, koko paska levis joka paikkaan. Munat roskiin ja pannu altaseen. Ei enää koskaan.

    VastaaPoista
  73. Pitääkö kananmunat paistaa ennen keittämistä?

    VastaaPoista
  74. Tuli paniikki,suunniteltii tehä kaverin kaa munavoita mut idea töppäs kanamunankeittämisee,opiskellaan vielä kokkialalla mut koskaa ei oo tullu opeteltuu kananmunan keittämist,kiitos tän sivun et saatiin ruokaa eikä tarvinu turvautuu mikropizzaa xd

    VastaaPoista
  75. keitin kanamunia 15 min ja hyviä tuli. ei pehmeä mut normi sillai että voi tehtä muna voita, käytin rainbow margariina (laktoositonta)

    VastaaPoista
  76. laitoin munan kiehuvaan veteen ja perkele että kirpaisi .

    VastaaPoista
  77. kun munat on ollu vedessä 10 minuuttia niin mitä sit?

    t: tanja

    VastaaPoista
  78. heiluta niitä seuraavat 5 min ja kippaa ne sit altaaseen ja kato kuoriutuuko sielt tipuja.

    VastaaPoista

Anna palautetta näistä sivuista tai kommentoi muuten vaan.