Vinkkejä kirjoittajalle

Tässä muutama vinkki ja ajatus kirjoittamisesta.

Aluksi kannattaa miettiä mikä on kirjoituksen tarkoitus ja kohderyhmä. Se määrittelee kirjoituksen sisällön ja tyylin. Asiateksti luodaan eri tavalla kuin kertomus tai tarina.

Kirjoittamisen vaiheet

Luonnostele. Tee ranskalaisin viivoin runko kirjoituksesta. Järjestele lista loogiseen järjestykseen ja käy mielessäsi läpi sisältö.

Tee raakaversio. Otsikoiden alle kirjoita hiukan sisältöä. Unohda muotoilu. Kirjoita ainakin sen verran alkua joka asiasta, että muistat myöhemmin mitä siihen kohtaan pitää kirjoittaa. Yritä saada kaikki puolivalmiitkin asiat paperille. Usein yksi tai kaksi sanaa aiheesta riittää.

Varsinainen kirjoitustyö. Kirjoita varsinainen sisältö. Älä vielä keskity ulkoasuun tai muotoiluun. Tuota vain tekstiä mahdollisimman tehokkaasti. Anna kynän lentää. Jos on kohta josta on vaikea kirjoittaa, laita siihen merkki ja palaa siihen myöhemmin.

Viimeistele. Lue teksti ulkopuolisen silmin. Tee korjaukset ilmaisuihin ja kielioppiin. Tee samalla muotoilu ja viimeistele ulkoasu.

Kirjoittaminen on monivaiheinen ja monia eri osa-alueita käsittävä prosessi.

Seuraavia kysymyksiä voi pohtia kun laatii tekstiä.

Onko kirjoitus helppolukuista?
Onko kirjoituksen sisältämä tietomäärä kattava?
Onko kirjoitus kieliopillisesti oikein?

Tärkeintä on kirjoittaa sujuvaa tekstiä. Sanotaan, että toisilta se sujuu luonnostaan. Luontaisen kyvyn taustalla on yleensä paljon harjoittelua. Harjoittelu on vain tapahtunut jo kauan sitten, nuoruudessa tai jopa lapsuudessa. Jos on ollut kiinnostunut kirjoittamaan sujuvasti, niin sen on myös oppinut nopeasti jo varhain. Sama pätee minkä tahansa taidon kanssa.


Kirjoittamista oppii vain kirjoittamalla.
Luonnollinen tapa kirjoittamistaidon kehittämiseen on vain kirjoittaa. Kirjoittaa ja lukea omia tekstejä. Kehitystä tapahtuu kaikilla osa-alueilla. Kirjoituksesta tulee vähitellen sujuvampaa. Kielioppi kehittyy, kun aina välillä kertaa oikeinkirjoituksen sääntöjä.

Mitä tehdä jos ei millään saa aikaan sujuvaa tekstiä.

Kirjoita teksti uudelleen keskittyen sujuvuuteen. Voiko asian sanoa yksinkertaisemmin tai toisin sanoin. Lyhennä lauseita. Käytä enemmän pisteitä, vähemmän pilkkuja. Sano suoremmin. Lue jonkun toisen kirjoittamaa tekstiä samasta aiheesta. Mikä tekstistä tekee parempaa tai huonompaa. Sujuvaa tekstiä on esimerkiksi sanomalehdissä ja muissa ammattikirjoittajien julkaisuissa. Tietokirjat ja varsinkin tietosanakirjat ovat hyviä sujuvan teknisen kirjoituksen lähteitä.

Omaa tekstiä kohtaan on usein liian kriittinen. Liika kriittisyys näkyy varovaisuutena kirjoituksessa. Lukija ei käytä yhteen lauseeseen sekunnin, korkeintaan kaksi. Tekstin lukija paikkaa automaattisesti ja itse edes huomaamatta kirjoittajan tekemiä virheitä. Kömpelöstäkin kirjoituksesta tulee sujuvaa sisältöä tavallisen lukijan silmissä.

Muutama vinkki lopuksi:
  • Käytä esimerkkejä ja tarinoita. Ne elävöittävät kirjoitusta ja auttavat ymmärtämään.
  • Muotoile teksti käyttäen tekstinkäsittelyohjelman mahdollisuuksia. Muotoilutapoja on lukuisia: Bold, Italic, Bold+Italic, Kirjasimen koot, mallit ja eri värit.
  • Käytä muotoiluja, varsinkin värejä hillitysti ja tarkoituksenmukaisesti.
  • Elävöitä tekstiä kuvin tai piirroksin. Kuva, vaikka ei edes liittyisi itse asiaan, näyttää hyvältä ja antaa kirjoitukselle "ryhtiä". Kuva auttaa lukijaa tunnistamaan tekstin myöhemmin.

Kaikki mikä kannattaa tehdä, kannattaa tehdä hyvin.


Linkkejä:
http://www.uta.fi/tyt/verkkotutor/kirjoitt.htm
http://www.kiiltomato.net/?rcat=Tietokirjallisuus&rid=922
http://luovat.blogspot.com/

2 kommenttia:

  1. Mikä on ranskalainen viiva? entä mikä on sisältö
    T: Diplomi-insinööri

    VastaaPoista

Anna palautetta näistä sivuista tai kommentoi muuten vaan.