Hiiren vaihto tietokoneeseen

Tietokoneen osista hiiri on yleensä se kaikkein helpoimmin rikkoutuva. Se on jatkuvan mekaanisen rasituksen ja kulutuksen kohteena. Hiiri ei aina mene rikki kerralla vaan muuttuu vähitellen vaan huonommaksi käyttää. Monet hiiret ovat uutenakin niin huonoja, että niillä voi heittää vesilintua.

Kaksi tekniikkaa
Hiiriä on kahdenlaisia. Rullahiiriä, joissa hiiren pohjassa pyöreä kuula joka pyörii kun hiirtä liikutetaan. Optisia hiiriä, joissa on valonsäde tarkkailemassa hiiren liikettä.

Kaksi liitäntää
Liitäntöjä on nykyään kahdenlaisia. Niin kutsuttu ps2 liitin, joka on pyöreä pikkusormen pään kokoinen. Toinen hiirityyppi käyttää USB liitintä, joka on litteä ja ontto.

Hiiren korjaaminen
Korjaaminen kannata, koska hiiret ovat melko halpoja. Jos vika on osoittimen epätasainen tai hyppivä liike niin yleensä hiiri vain kaipaa puhdistusta. Rullahiiressä voi poistaa kuulan hiirestä ja pestä sen vaikka astianpesuaineella. Kuulapesä ja sen sisällä olevat pienet rullat kannattaa samalla puhdistaa. Optisen hiiren ongelmiin on yleensä syynä valokennon eteen menny hius. Puhdista kenno ja hiirimatto.

Uuden hiiren hankinta
Ei ole väliä oliko sinulla alunperin rulla- vai optinen hiiri. Kumpikin käy, mutta myynnissä on käytännössä vain optisia hiiria. Ja hyvä niin, sillä ne ovat parempia. Lähes joka koneeseen käyvät myös molemmat liitintyypit. USB hiiri on varmin valinta. Suuri osa täällä hetkellä myytävistä hiiristä on USB hiiriä. Mukana tulee sovitin eli adapteri jolla hiiren saa sopimaan ps2 porttiin.

Hiiren asentaminenPs2 hiiri voidaan liittää vain siihen erikseen varattuun liittimeen. Samanlaisia liitinpaikkoja on yleensä kaksi: toinen näppäimistölle ja toinen hiirelle. Liittimen päällä on yleensä pieni symboli osoittamassa kumpaan kuuluu hiiri ja kumpaan näppäimistö. Yleensä vihreä liitin on hiirelle ja violetti näppäimistölle.
USB hiiren asentaminen on helpompaa. Voit liittää sen mihin tahansa USB liitinpaikkaan. Niitä on yleensä edessä ja takana. Järkevintä on liittää hiiri taakse, jolloin edessä olevat paikat jäävät vapaaksi muille väliaikaisesti liitettäville laitteille kuten digikameralle, muistitikulle jne.
On aivan mahdollista olla ps2 hiiri ja USB näppäimistö tai toisinpäin. Ps2 liittimien käyttämistä puoltaa se, että silloin jää USB portteja vapaaksi. Ps2 portteja ei voi käyttää mihinkään muuhun. Jos USB liittimet loppuvat kesken voi ostaa erillisen USB jakajan eli USB hubin. Lisäksi koneen sisään voi asentaa erillisen USB kortin esimerkiksi silloin jos koneessa ei ole lainkaan USB paikkoja.

4 kommenttia:

 1. mikä on usb paikka??

  VastaaPoista
 2. mikä on toi hiiri. onko se joku kesy lemmikki jyrsijä? :o

  VastaaPoista
 3. onko vielä pallohiiriä? :o

  VastaaPoista
 4. Nykyään ei käytetä edes ubs-porttia vaan bluetoothia. Langattomat hiiret ovat in!

  VastaaPoista

Anna palautetta näistä sivuista tai kommentoi muuten vaan.