1. Pese perunat. Valitse mielellään keskenään samakokoisia perunoita.
2. Laita kattila noin puolilleen vettä.
3. Laita kattila liedelle ja käännä levyn teho maksimiin (= nuppi kohtaan 6).
4. Kun vesi kiehuu laita perunat kattilaan. Voit lisätä vähän suolaa.
5. Vähennä levyn tehoa noin puoleen. Nuppi kohtaan 3-4.
6. Anna kiehua noin 20 minuuttia tai kokeile haarukalla milloin peruna on pehmeä.
7. Kaada kuuma vesi pois.
8. Voit tarjoilla perunat samassa kattilassa missä ne on keitetty.
Käyttämällä kantta nopeutat veden kiehumista ja säästät energiaa.
Muutama vinkki:
- isot perunat vaativat enemmän aikaa kypsymiseen ja saattavat mennä halki keitettäessä.
- perunat kypsyvät vielä pöydässä jos kattila on lämmin ja perunoita on paljon.
Hihi!
VastaaPoistaHyvät oli ohjeet ;)
(pitäisi nyt tyhmemmänkin tajuta)
Tykkää jos luet 2016 XD :-DDD
PoistaAjattelin 25-ikävuoden kunniaksi keittää elämäni ensimmäiset perunat näin Herran vuonna 2016.
PoistaKolmekymppiä tuli täyteen, emäntä lähti ja nyt harjoittelemaan.
PoistaKiitos ohjeesta!
Päätin näin 32-vuotiaana keittää elämäni ensimmäiset perunat. Kiitos ohjeesta!
Poista:D Pelasti meidän työpäivän, ja väittelyn perunoiden keittämisestä!
VastaaPoistamitä jos on uusi hella ja nappuloita 1-12 silloinhan keitän väärin jos laitan sen kutoseen
VastaaPoistaSilloin sinun täytyy hakea vanha hella takaisin, ja laittaa kutoseen. Itselläkin meinasi käydä sama kömmähdys, mutta onneksi huomasin asian ja hain vanhan hellan ojasta takasi keittiön puolelle :)
Poista:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
PoistaSillon sä tietty laitat nupin max.kohtaan eli 12 ja sitten kun pitää pienentää lukua, niin numeroon 6. Kyllähän tyhmänkin tämä pitäisi tajuta kun vähän miettii ja maalaisjärkeä käyttää.
PoistaHyvät ohjeet, mutta paljonko on 'vähän suolaa'?
VastaaPoistat: uusavuton
noin kolme haarukallista
PoistaItse laitoin 2,5 kauhallista ja hyvää tuli.
PoistaSuolaa voi laittaa miten paljon tahansa. Perunat imee sen minkä imee, ja loppu jää veteen.
PoistaKuorittujen perunoiden keitinveteen ripaus suolaa. Kuorimattomiin ei sitä kannata laittaa. Ja vettä riittää sen verran että perunat juuri ja juuri peittyvät.
VastaaPoistavanha hella teho ei riitä kuin 3 asti
VastaaPoistaKohta 4 vaatisi täsmennystä. Mitä tarkoittaa vähän suolaa? Onko teekupillinen paljon vai vähän.
VastaaPoistaLisäksi miten haarukalla kokeillaan onko peruna pehmeä? litistyykö peruna haarukalla painettaessa sitten kun se on valmis
voiko perunat pestä astioiden kans yhtäaikaa tiskikoneessa? entä mitä teen kun kattilaani ei mahdu kuin 4 perunaa juuri ja juuri. mutta kavereita tulossa kylään eikä tiskiä ole kuin 1 koneellinen ei viitsisi pestä pelkkiä pottuja koneessa ku se vie nii paljo vettä.
VastaaPoistavoiko perunat pestä astioiden kans yhtäaikaa tiskikoneessa? entä mitä teen kun kattilaani ei mahdu kuin 4 perunaa juuri ja juuri. mutta kavereita tulossa kylään eikä tiskiä ole kuin 1 koneellinen ei viitsisi pestä pelkkiä pottuja koneessa ku se vie nii paljo vettä.
VastaaPoistaXDD
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
PoistaOotsä tosissas? :D
PoistaEn. Prööt. Tuo oli pieru.
PoistaEn suosittele pesemään asianpesukoneessa perunoina. Sieltä voi tarttua pesuaineen maku perunoihin ja toisaalta koneeseen menee hiekkaa. Mielummin jätä vaikka pesemättä.
VastaaPoistaPesemiseen riittää nopea huuhtelu vesihanan alla samalla käsin hieroen. Uudet perunat on eri juttu, jos ne aiotaan syödä kuorineen.
Niin ja osta isompi kattila.
Itse pesin perseessä
PoistaKyllä kuoriperunat tarvitsevat suolaa keitinveteen. Suolaa laitetaan siksi, että se nostaa veden pintajännitystä ja perunat eivät vetisty. P.S. 1 tl suolaa / litra vettä on tarpeeksi.
VastaaPoistaSyön vanhatkin perunat kuorineen ja keitinnesteenä käytän vain Olvin III:sta. Ruokajuomana suosin kirnupiimää...
VastaaPoistaOlen nyt pessyt eli hieronut niinkuin neuvoit perunoita kolme tuntia ja ranteeni ovat kipeytyneet.
VastaaPoistaKysynkin että voinko jatkaa hieromista vasta keittämisen jälkeen?
TV. Kokkikoululainen
Ei helvetti. Perunoita tiskikoneesee. Pelottaa Suomenki tulevaisuus.
VastaaPoistahaha, hyvää juttua täällä.
VastaaPoista^ Niin on, saipahan tiistaihin vähän piristystä.
VastaaPoistaKeitin 15 min ja perunat oli ihan mössönä. Äiti suuttu. Tää on ihan paska ohje.
VastaaPoista15 minuutissa perunat ei edes kypsy, jos ei oo ihan pieniä. Et kai vaan keittänyt jo kerran keitettyjä perunoita?
VastaaPoistalots of laugh:D
VastaaPoistajoo
PoistaTökin haarukalla, ei mene perunasta läpi, mutta terävä veitsi menee? Onko perunat valmiita?
VastaaPoistamikä meni vikaan kun noi perunat räjähti? :(
VastaaPoistaKaupassa myydään usein uusia perunoita ihan kamalalla hinnalla. Onko ne toiset perunat sitten jotenkin vanhempia mitä saa yli puolet halvemmalla?
VastaaPoistaKiitos EU:n. Niin nykysin ne on kai uuden sadon perunoita vai mitä varhaisperunoita.
PoistaEi tarvi miettiä että onko vanhoja vai uusia.
Mut kiitos ohjeista. Kyllä niillä pärjää.
Mietin että voiko niitä perunoita sitten tehdä pyykkikoneella jos kun sillä saa aika kuumaa vettä 80 astetta ainakin. Jos ei katsokaas laita sitä pesuainetta ollenkaan? Että kannattaako sitä kokeillan kun en omista itse kattilaa?
VastaaPoistaPerunat kiehuneet jo tunnin ja vieläkin kovan tuntuisia o_____o Olen lisännyt ja laskenut lämpöä kokoajan. Aloitin kutosella jolloin koko kattila paukkui, laskin kakkoselle jolloin ei tapahtunut mitään ja nyt on ollut jo aika tovin kolmosella tai nelosella. Kyllä tää omilleen muutto koettelee..
VastaaPoistaKuumaa vai kylmää vettä, ilman kantta vai kannella?
VastaaPoista:D:D ei hitto hyvät naurut kyl sai täältä kiitos!
VastaaPoistaEi muista koska olis viimeeks perunoita tullu ite keitettyy ni tuli vähä probleemii ton ajan kanssa, muuten löyty kyllä tieto iteltäki mutt' halusin vähä osviittaa ton ajan suhteen ettei koko ajan tarvi rampata haarukankaa testailee noita pottuja.
VastaaPoistaPitääkö kattilaan lisätä vettä kun sieltä nousee savu vai laitetaanko sinne se sammutuspeitto? Muuttuvatko perunat kypsyessään mustiksi?
VastaaPoistaTietenkin ne muuttui mustiksi kypsinä O_o
Poistahyvä ohje. mutta ai hyvänen aika että nauroin ääneen näitä kommenttei lukiessa :'D huokuu kyllä rivien väleistä että eivät ihmiset OIKEASTI ole noin tyhmiä (ainakaa suurin osa) vaan toisten/omaks piristykseks laitetaan ihan läpällä idioottiakin idioottimaisempia kysymyksiä.. muistakaa vaan jatkossa perunat keittää pyykinpesukoneessa ja sitä ennen huuhtoa ne siellä astianpesukoneessa ;) ja varmasti se kolme tuntia on oikein kohtuullinen huuhteluaika. hoh hoh hohhoo, kiitos makeista nauruista;D
VastaaPoistaSitä kutsutaan trollaukseks.
Poistahttp://fi.wikipedia.org/wiki/Trolli_(internet)
Muuten hyvin meni keittäminen mutta ku söin perunoita ni ne valkoset pätkät mitä perunoitten sisältä tulee (juuria kenties?)ei 20:ssä minuutissa näköjään pehmentyny. Kysymys kuuluuki että pitääkö ne valkoset pätkät ekaks esipaistaa pannulla/haudottaa jossain etikassa että ne saa pehmeäks? En ymmärrä miten ihmiset jaksaa tehä perunoita ku niitten valmistaminen kerta menee niin menomutkaseks.
VastaaPoistaHa ha haa on hauskaa tää perunan keitto... mä olen harjotellut munkkeaja ja on yhtä vaikeaa vaikka kyllä harjoittelu
Poistaautaa
Hahahahahahah XD
VastaaPoistaVoiko Ranskalaisia keittää samassa kattilassa Loppilaisten kanssa, vai estääkö jokin direktiivi? T. Tuleva parlamentaristi.
VastaaPoistaen muuta täältä ajatella kattoa, ku että kuinka kauan keitetaan :D Jos joku ei näillä ohjeilla perunoita osaa keittää, niin naurattaa.. ;)
VastaaPoista9/10 koska kuvat puuttu!
VastaaPoistapistin 1 dl suolaa tonne. oliks tarpeeks?
Poistahttp://24.media.tumblr.com/tumblr_m8sl8jeQXc1rqy4v5o1_500.gif
VastaaPoistakiitos ohjeesta! Paljon uutta tietoa :S :D
VastaaPoistaVähän suolaa tarkoittaa, että laittaa sellaisen pienen ripauksen. Ehkä noin teelusikallisen. Teelusikka on se pienin lusikka!
VastaaPoistaKeitin vedenkeittimessä yhden hengen perunat ja nopeasti tuli hyviä perunoita. Suosittelen! Seuraavaksi keitän 20 hengelle niin että laitan suihkussa kuuminta mahd. vettä ja laitan perunat pesusaaviin!
VastaaPoistaToi pyykkikone on kyllä paras. Vielä kun pesee potut valkopyykissä 90 astetta valkoisten lakanoiden kanssa ja muistaa lingota kunnolla..Sitten saapi puolikypsiä puhtaita pottuja, jännänvärisiä maastokuviollisia (desert -look) lakanoita ja vakuutuksesta uuden pesukoneen. Vahinkoilmoituksessa ei kannata perunoista mainita...
VastaaPoistaMistä perunoita voi ostaa, ja minkä nökösiä ne oh?
VastaaPoistaVedenpuhdistamoilta sekä jätteenkäsittelylaitoksilta saa valmiiksi keitettyinä ja kuorittuina. tosin kiinteä muoto ei ole aina varma. Ruskeita ovat.
PoistaEn saanut millään väännettyä hellan kytkintä 6 asti. Asteikko loppuu 3 pykälään. Väänsin niin kauan, että nyt se kytkin pyörii ympyrää? Miten saan laitettua kytkimen 6 asti? Lisäksi alkoi tuntua siltä, että hellaan tuli jotain vikaa kun perunat olleet eilisestä asti hellalla eikä ne ole vieläkään kypsiä?
VastaaPoistaTussilla jatkat numerot kutoseen asti ja väännät kytkimen siihen. Päivä ei aina riitä perunoille, täytyy olla kärsivällinen
Poistamun hellassa nappulat on niin syvässä ,että eihän niitä voi kääntää voisiko joku auttaa??? kyseessä siis erillis uuni... kiitos jo etukäteen.. t: Nälkäinen
VastaaPoistavoiko ihmiset OIKEESTI olla näin tyhmiä? onneksi ainakin puolet oli vaan läpällä kirjoittettuja :D
VastaaPoistaOhje on epätarkka; uudet perunat laitetaan kiehuvaan veteen, mutta normaalit kylmään.
VastaaPoistaOhjeet olivat selviä ja erityisesti tuo keittoajan määritys (n. 20min) oli hyvä juttu. Aiemmin juoksin vähän väliä tökkimään perunoita harukalla, kun pelkäsin, että menevät muusiksi. Ehkä menen nyt vasta 15 minuutin kuluttua. Perunat ovat aika pieniä ja vettä on kattila melkein täynnä. Minusta tuo kattilan puolikas on liian vähän - haihtuuko jo keittämisen aikana...
VastaaPoistaMitään suolaa en kuitenkaan viitsinyt veteen sekoittaa, kun perunoiden kiehuttua odottaa lasipurkillinen Vestan silliä mausteliemessä. Toivottavasti perunat eivät nyt mene pilalle, ettei tarvitse pelkkiä sillinpaloja syödä.
Perunat olivat jotain ruotsalaista varhaisperunaa, vähän yli 2 euroa kilo.
Täytyy kertoa kuinka keittoprojektille sitten oikein kävi,
No niin, keittoprojekti on ohi. Ohjeet toimivat hyvin, mutta ainoa asia, joka jäi hieman harmittamaan oli tuo mainittu 20minuutin arvioitu keittoaika. Menin varmuuden vuoksi katsomaan perunoita jo 15 minuutin kuluttua, mutta ne olivat aivan kovia (hella nelosella). Poistui sitten muihin tehtäviin, mutta asia jäi vaivaamaan mieltä ja kokeilin perunoita muutaman minuutin välein. Lopputulos oli, että potut kypsyivät vasta puolen tunnin kuluttua veteen upottamisesta.
PoistaYhtä kaikki, lautaselline perunoita ja Vesta-silliä maistuivat erityisen hyviltä näin juhannuksena. Silleissä tosin hieman häiritsi, tosin kaunis, vihreän fosforinen hohde, jota paloista hohti. Maussa ei tosin ollut mitään vikaa ja purkin kyljessäkin viimeinen käyttöpäivä oli ensi vuoden kesällä. Olen vain muistaakseni jostain lukenut, että tuollaiset vihertävät tai sateenkaaren väriset hohtamiset ovat merkkinä siitä, että jonkinlaista bakteeritoimintaa on jo lähtenyt liikkeelle. Huoltoasemien kinkkusämpyläthän usein kirkuvat sateenkaaren väreissä, kun aurinko kinkunsiivuihin osuu, mutta siihen ei tunnuta kiinnittävän mitään huomiota. Mikäli palstalla on silli-kinkku -asiantuntijoita, kuulisin mielelläni kommenttejanne.
Keitän perunoita vain n. 2 (3) kertaa vuodessa, joten olin unohtanut yhden asian: kun kiehuvasta vedestä nostettuja perunoita kuorii tuppaa kuorimakäden peukalo palamaan kuumaan perunaan jatkuvasti koskiessaan. Onko teillä asiantuntijoilla käytössänne jonkinlainen ohut puuvillahanska vai kuinka olette tämän ongelman ratkaiseet.
Lopuksi totean, etten pidä itseäni uusavuttomana vaan aivan tavallisena avuttomana. Seitsemäs vuosikymmeneni on jo paremmalla puolella, mutta ruokatalous on aina ollut muiden kontolla. Viime vuosikymmenien aikana olen turvautunut ravintoloiden tai valmisruokateollisuuden tuotteiden hyödyntämiseen.
Teetä kyllä keitän useammankin kerran viikossa. Sen kanssa ei ole tullut suuria vaikeuksia. Jos nyt jotain haluaa nostaa esille, niin voisin kysyä, kannattaako antaa teeveden kiehua ennen kuin kaataa veden teepussin päälle vai riittääkö sellainen +90 asteen lämpötila. Tosin, Earl Gray -teelaadun yhteydessä suositellaan kiehuvan vedeb käyttöä. Toisaalla taas korostetaan, ettei vesi saisi kiehua. Eli teeasiantuntijat - kommentoikaa.
Teeveden lämpötila riippuu täysin teelaadusta (pussiteen kanssa ei ole niin tarkkaa, se kun on roskaa teetehtaiden lattialta muutenkin). Yleensä kannattaa noudatta paketissa olevaa ohjetta (ostettaessa teetä siihen erikoistuneesta kaupasta, myyjä yleensä ohjeistaa veden lämpötilan kanssa). Kertaalleen keitettyä vettä ei kannata keittää uudelleen, sillä se pilaa teen maun ja vivahteet. Tosin tavallisesta pussiteestä puhuttaessa ei tämäkään ole niin tarkkaa.
PoistaVähän suolaa on noin 5 dl.
VastaaPoistaIhana sivu, en viittinyt enää soittaa äidille!
VastaaPoistatäytän 18v, keitin tänään ensimmäistä kertaa elämässäni perunat ihan kokonaan itse. :D
VastaaPoistaHih,mulla tuli ekan kerran keitettyä perunat 5v:3
PoistaEnnen sanottiin, että kuoritut ja uudet perunat kiehuvaan veteen ja vanhat kuorelliset kylmään (solaniinin liukenemiseksi). Onko näin?
VastaaPoistaJos tekee muusia niin pitääkö perunat keittää ensin? Tehtiin poikaystävän kaa ja jotenki se maistu sellaselle "kovalle" mut ihan hyvää se oli.
VastaaPoistaKeität perunat, kuorit, takas kattilaan VOITA köntti sekaan, itse käytän punaista maitoa en tiedä onko väliä onko valkosta tai vaikka kermaa, oman maun mukaan lisäät pikkuhiljaa maitoa/kermaa samalla muusaten perunoita, määrä riippuen kuinka löysää muusia haluat, korostan ua:ille, pikkuhiljaa, kokoajan muusaten, ja tietty jos haluaa niin suolaa, sitäkin sen oman maun mukaan, voin suositella, edes vähän... Niinkuin yleensäkin, käyttää hieman päätä ja soveltaa sitä mitä itse tykkää niin ei se niin vaikeaa ole, eihän?? =)
VastaaPoistaMeijjän uunissa on 9 asti numerot? :o laitetaanko silti tuossa kiehutusvaiheessa 6??
VastaaPoistaPuutikku on haarukkaa parempi kypsyyden testaamiseen.
VastaaPoistaKiitti näistä ohjeista:)
VastaaPoistaIsotäti opetti että ensin vitoselle ja sitten kutoselle, että kiehuu. Lasken aina itse neloselle ja tarvittaessa kolmoselle, mummo ei opettanut, mutta lasken aina jälkilämmölle 2 1 ja liesi pois päältä, perunat voi jättää keitin veteen vähäksi aikaa, mutta sitten pitää kaataa keitin vesi pois ettei perunat pehmene liikaa, perunamuussi on hyvää ja terveellistä kalapuikkojen kanssa, nokare voita ja vähän suolaa, tilliä ja sitruunapippuria!
VastaaPoistaTerveisin
Antti
Ps. Ohjeita ja vinkkejä voi laittaa: anttijuhanaristimaki@gmail.com
Tarviiko perunamuussia keittää? Sain isoäidiltä mukaani lihapullia ja perunamuussia, mutta lihapullat ainakin pitää lämmittää niin pitääkö myös perunamuussi keittää vai riittääkö mikro?
VastaaPoistakyl se riittää ku pönttöö tyännät vähäks aikaa. kannaattaa koittaa myös jäävyttää se perunamuussi sitä enne.
Poista"Ohjeita uusavuttomille uusavuttomalta"
VastaaPoistaEi tainnut tietää ohjeen kirjoittaja itsekkään, että uudet perunat keitetään kiehuvassa vedessä ja vanhat laitetaan KYLMÄÄN veteen.
eikö perunoita keitetä tunti? itellä aina 20min ni kivikovia? :ooo
VastaaPoistaminulla on kivikova joskus 20 minuutin jälkeenkin...
VastaaPoistaVuonna -67 keitin kaksi perunaa joista toinen ei kypsynyt. Tänään uusin session ja katotaan kuinka käy?
VastaaPoistaKovaa ei ole enää muuta kuin elämä.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaPerunat laitetaan kylmään veteen.
VastaaPoistaJasmin <3
VastaaPoistamitä jos liedessä on 12 asentoinen nappula??!?!?!
VastaaPoistaTää on vähän noloa, mutta me ei miesystävän kanssa tiedetty kauanko perunoita pitää keittää :D Ollaan kumpikin asuttu tovi omillaan ja nyt yhdessä, ikää 20 ja 23 :D
VastaaPoistaSama homma paitsi ikää 30 et ei mitää hätää :D
PoistaOnko veden pakko olla kiehuvaa kun laittaa perunat kattilaan
VastaaPoistaPerunat muuttu velliks ku keitin niit tunnin.
VastaaPoistaSiis onko siitä haittaa, jos laittaa vanhat perunat kylmään veteen vaikka ilmeisesti pitäisi laittaa kylmään?
VastaaPoistaKesällä perunat on helppo pestä samalla kun käy uimassa: survot vaan perunat uimahousujen sisään ennen uintia.
VastaaPoistaLisäksi jos et ole käynyt pesulla pariin päivään niin perunoihin ei tarvitse enää lisätä jälkikäteen suolaa!
Vähän uusavuton olo... 19v asunu omillaan 2,5vuotta ja nyt keitän ekat perunat koska en oo uskaltanu aikasemmin ku pelotti et kusen tän homman jotenki. Sormet ristiin ja toivotaan et saan täydellisii perunoita hetken päästä... xd
VastaaPoista