Perunoiden keitto

Pikaohje (tummennettuna oleelliset toimet)
1. Pese perunat. Valitse mielellään keskenään samakokoisia perunoita.
2. Laita kattila noin puolilleen vettä.
3. Laita kattila liedelle ja käännä levyn teho maksimiin (= nuppi kohtaan 6).
4. Kun vesi kiehuu laita perunat kattilaan. Voit lisätä vähän suolaa.
5. Vähennä levyn tehoa noin puoleen. Nuppi kohtaan 3-4.
6. Anna kiehua noin 20 minuuttia tai kokeile haarukalla milloin peruna on pehmeä.
7. Kaada kuuma vesi pois.
8. Voit tarjoilla perunat samassa kattilassa missä ne on keitetty.

Käyttämällä kantta nopeutat veden kiehumista ja säästät energiaa.

Muutama vinkki:
  • isot perunat vaativat enemmän aikaa kypsymiseen ja saattavat mennä halki keitettäessä.
  • perunat kypsyvät vielä pöydässä jos kattila on lämmin ja perunoita on paljon.

76 kommenttia:

  1. Hihi!
    Hyvät oli ohjeet ;)
    (pitäisi nyt tyhmemmänkin tajuta)

    VastaaPoista
  2. :D Pelasti meidän työpäivän, ja väittelyn perunoiden keittämisestä!

    VastaaPoista
  3. mitä jos on uusi hella ja nappuloita 1-12 silloinhan keitän väärin jos laitan sen kutoseen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin sinun täytyy hakea vanha hella takaisin, ja laittaa kutoseen. Itselläkin meinasi käydä sama kömmähdys, mutta onneksi huomasin asian ja hain vanhan hellan ojasta takasi keittiön puolelle :)

      Poista
    2. :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

      Poista
  4. Hyvät ohjeet, mutta paljonko on 'vähän suolaa'?
    t: uusavuton

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. noin kolme haarukallista

      Poista
    2. Itse laitoin 2,5 kauhallista ja hyvää tuli.

      Poista
  5. Kuorittujen perunoiden keitinveteen ripaus suolaa. Kuorimattomiin ei sitä kannata laittaa. Ja vettä riittää sen verran että perunat juuri ja juuri peittyvät.

    VastaaPoista
  6. vanha hella teho ei riitä kuin 3 asti

    VastaaPoista
  7. Kohta 4 vaatisi täsmennystä. Mitä tarkoittaa vähän suolaa? Onko teekupillinen paljon vai vähän.

    Lisäksi miten haarukalla kokeillaan onko peruna pehmeä? litistyykö peruna haarukalla painettaessa sitten kun se on valmis

    VastaaPoista
  8. voiko perunat pestä astioiden kans yhtäaikaa tiskikoneessa? entä mitä teen kun kattilaani ei mahdu kuin 4 perunaa juuri ja juuri. mutta kavereita tulossa kylään eikä tiskiä ole kuin 1 koneellinen ei viitsisi pestä pelkkiä pottuja koneessa ku se vie nii paljo vettä.

    VastaaPoista
  9. voiko perunat pestä astioiden kans yhtäaikaa tiskikoneessa? entä mitä teen kun kattilaani ei mahdu kuin 4 perunaa juuri ja juuri. mutta kavereita tulossa kylään eikä tiskiä ole kuin 1 koneellinen ei viitsisi pestä pelkkiä pottuja koneessa ku se vie nii paljo vettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Ootsä tosissas? :D

      Poista
    3. En. Prööt. Tuo oli pieru.

      Poista
  10. En suosittele pesemään asianpesukoneessa perunoina. Sieltä voi tarttua pesuaineen maku perunoihin ja toisaalta koneeseen menee hiekkaa. Mielummin jätä vaikka pesemättä.
    Pesemiseen riittää nopea huuhtelu vesihanan alla samalla käsin hieroen. Uudet perunat on eri juttu, jos ne aiotaan syödä kuorineen.

    Niin ja osta isompi kattila.

    VastaaPoista
  11. Kyllä kuoriperunat tarvitsevat suolaa keitinveteen. Suolaa laitetaan siksi, että se nostaa veden pintajännitystä ja perunat eivät vetisty. P.S. 1 tl suolaa / litra vettä on tarpeeksi.

    VastaaPoista
  12. Syön vanhatkin perunat kuorineen ja keitinnesteenä käytän vain Olvin III:sta. Ruokajuomana suosin kirnupiimää...

    VastaaPoista
  13. Olen nyt pessyt eli hieronut niinkuin neuvoit perunoita kolme tuntia ja ranteeni ovat kipeytyneet.
    Kysynkin että voinko jatkaa hieromista vasta keittämisen jälkeen?

    TV. Kokkikoululainen

    VastaaPoista
  14. Ei helvetti. Perunoita tiskikoneesee. Pelottaa Suomenki tulevaisuus.

    VastaaPoista
  15. haha, hyvää juttua täällä.

    VastaaPoista
  16. ^ Niin on, saipahan tiistaihin vähän piristystä.

    VastaaPoista
  17. Keitin 15 min ja perunat oli ihan mössönä. Äiti suuttu. Tää on ihan paska ohje.

    VastaaPoista
  18. 15 minuutissa perunat ei edes kypsy, jos ei oo ihan pieniä. Et kai vaan keittänyt jo kerran keitettyjä perunoita?

    VastaaPoista
  19. Tökin haarukalla, ei mene perunasta läpi, mutta terävä veitsi menee? Onko perunat valmiita?

    VastaaPoista
  20. mikä meni vikaan kun noi perunat räjähti? :(

    VastaaPoista
  21. Kaupassa myydään usein uusia perunoita ihan kamalalla hinnalla. Onko ne toiset perunat sitten jotenkin vanhempia mitä saa yli puolet halvemmalla?

    VastaaPoista
  22. Mietin että voiko niitä perunoita sitten tehdä pyykkikoneella jos kun sillä saa aika kuumaa vettä 80 astetta ainakin. Jos ei katsokaas laita sitä pesuainetta ollenkaan? Että kannattaako sitä kokeillan kun en omista itse kattilaa?

    VastaaPoista
  23. Perunat kiehuneet jo tunnin ja vieläkin kovan tuntuisia o_____o Olen lisännyt ja laskenut lämpöä kokoajan. Aloitin kutosella jolloin koko kattila paukkui, laskin kakkoselle jolloin ei tapahtunut mitään ja nyt on ollut jo aika tovin kolmosella tai nelosella. Kyllä tää omilleen muutto koettelee..

    VastaaPoista
  24. Kuumaa vai kylmää vettä, ilman kantta vai kannella?

    VastaaPoista
  25. :D:D ei hitto hyvät naurut kyl sai täältä kiitos!

    VastaaPoista
  26. Ei muista koska olis viimeeks perunoita tullu ite keitettyy ni tuli vähä probleemii ton ajan kanssa, muuten löyty kyllä tieto iteltäki mutt' halusin vähä osviittaa ton ajan suhteen ettei koko ajan tarvi rampata haarukankaa testailee noita pottuja.

    VastaaPoista
  27. Ostan seuraavat perunat kaupasta valmiina.11. maaliskuuta 2012 10.51

    Pitääkö kattilaan lisätä vettä kun sieltä nousee savu vai laitetaanko sinne se sammutuspeitto? Muuttuvatko perunat kypsyessään mustiksi?

    VastaaPoista
  28. hyvä ohje. mutta ai hyvänen aika että nauroin ääneen näitä kommenttei lukiessa :'D huokuu kyllä rivien väleistä että eivät ihmiset OIKEASTI ole noin tyhmiä (ainakaa suurin osa) vaan toisten/omaks piristykseks laitetaan ihan läpällä idioottiakin idioottimaisempia kysymyksiä.. muistakaa vaan jatkossa perunat keittää pyykinpesukoneessa ja sitä ennen huuhtoa ne siellä astianpesukoneessa ;) ja varmasti se kolme tuntia on oikein kohtuullinen huuhteluaika. hoh hoh hohhoo, kiitos makeista nauruista;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä kutsutaan trollaukseks.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Trolli_(internet)

      Poista
  29. Muuten hyvin meni keittäminen mutta ku söin perunoita ni ne valkoset pätkät mitä perunoitten sisältä tulee (juuria kenties?)ei 20:ssä minuutissa näköjään pehmentyny. Kysymys kuuluuki että pitääkö ne valkoset pätkät ekaks esipaistaa pannulla/haudottaa jossain etikassa että ne saa pehmeäks? En ymmärrä miten ihmiset jaksaa tehä perunoita ku niitten valmistaminen kerta menee niin menomutkaseks.

    VastaaPoista
  30. Hahahahahahah XD

    VastaaPoista
  31. Voiko Ranskalaisia keittää samassa kattilassa Loppilaisten kanssa, vai estääkö jokin direktiivi? T. Tuleva parlamentaristi.

    VastaaPoista
  32. en muuta täältä ajatella kattoa, ku että kuinka kauan keitetaan :D Jos joku ei näillä ohjeilla perunoita osaa keittää, niin naurattaa.. ;)

    VastaaPoista
  33. 9/10 koska kuvat puuttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. pistin 1 dl suolaa tonne. oliks tarpeeks?

      Poista
  34. http://24.media.tumblr.com/tumblr_m8sl8jeQXc1rqy4v5o1_500.gif

    VastaaPoista
  35. kiitos ohjeesta! Paljon uutta tietoa :S :D

    VastaaPoista
  36. Vähän suolaa tarkoittaa, että laittaa sellaisen pienen ripauksen. Ehkä noin teelusikallisen. Teelusikka on se pienin lusikka!

    VastaaPoista
  37. Keitin vedenkeittimessä yhden hengen perunat ja nopeasti tuli hyviä perunoita. Suosittelen! Seuraavaksi keitän 20 hengelle niin että laitan suihkussa kuuminta mahd. vettä ja laitan perunat pesusaaviin!

    VastaaPoista
  38. Toi pyykkikone on kyllä paras. Vielä kun pesee potut valkopyykissä 90 astetta valkoisten lakanoiden kanssa ja muistaa lingota kunnolla..Sitten saapi puolikypsiä puhtaita pottuja, jännänvärisiä maastokuviollisia (desert -look) lakanoita ja vakuutuksesta uuden pesukoneen. Vahinkoilmoituksessa ei kannata perunoista mainita...

    VastaaPoista
  39. Mistä perunoita voi ostaa, ja minkä nökösiä ne oh?

    VastaaPoista
  40. En saanut millään väännettyä hellan kytkintä 6 asti. Asteikko loppuu 3 pykälään. Väänsin niin kauan, että nyt se kytkin pyörii ympyrää? Miten saan laitettua kytkimen 6 asti? Lisäksi alkoi tuntua siltä, että hellaan tuli jotain vikaa kun perunat olleet eilisestä asti hellalla eikä ne ole vieläkään kypsiä?

    VastaaPoista
  41. mun hellassa nappulat on niin syvässä ,että eihän niitä voi kääntää voisiko joku auttaa??? kyseessä siis erillis uuni... kiitos jo etukäteen.. t: Nälkäinen

    VastaaPoista
  42. voiko ihmiset OIKEESTI olla näin tyhmiä? onneksi ainakin puolet oli vaan läpällä kirjoittettuja :D

    VastaaPoista
  43. Ohje on epätarkka; uudet perunat laitetaan kiehuvaan veteen, mutta normaalit kylmään.

    VastaaPoista
  44. Ohjeet olivat selviä ja erityisesti tuo keittoajan määritys (n. 20min) oli hyvä juttu. Aiemmin juoksin vähän väliä tökkimään perunoita harukalla, kun pelkäsin, että menevät muusiksi. Ehkä menen nyt vasta 15 minuutin kuluttua. Perunat ovat aika pieniä ja vettä on kattila melkein täynnä. Minusta tuo kattilan puolikas on liian vähän - haihtuuko jo keittämisen aikana...

    Mitään suolaa en kuitenkaan viitsinyt veteen sekoittaa, kun perunoiden kiehuttua odottaa lasipurkillinen Vestan silliä mausteliemessä. Toivottavasti perunat eivät nyt mene pilalle, ettei tarvitse pelkkiä sillinpaloja syödä.

    Perunat olivat jotain ruotsalaista varhaisperunaa, vähän yli 2 euroa kilo.

    Täytyy kertoa kuinka keittoprojektille sitten oikein kävi,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, keittoprojekti on ohi. Ohjeet toimivat hyvin, mutta ainoa asia, joka jäi hieman harmittamaan oli tuo mainittu 20minuutin arvioitu keittoaika. Menin varmuuden vuoksi katsomaan perunoita jo 15 minuutin kuluttua, mutta ne olivat aivan kovia (hella nelosella). Poistui sitten muihin tehtäviin, mutta asia jäi vaivaamaan mieltä ja kokeilin perunoita muutaman minuutin välein. Lopputulos oli, että potut kypsyivät vasta puolen tunnin kuluttua veteen upottamisesta.

      Yhtä kaikki, lautaselline perunoita ja Vesta-silliä maistuivat erityisen hyviltä näin juhannuksena. Silleissä tosin hieman häiritsi, tosin kaunis, vihreän fosforinen hohde, jota paloista hohti. Maussa ei tosin ollut mitään vikaa ja purkin kyljessäkin viimeinen käyttöpäivä oli ensi vuoden kesällä. Olen vain muistaakseni jostain lukenut, että tuollaiset vihertävät tai sateenkaaren väriset hohtamiset ovat merkkinä siitä, että jonkinlaista bakteeritoimintaa on jo lähtenyt liikkeelle. Huoltoasemien kinkkusämpyläthän usein kirkuvat sateenkaaren väreissä, kun aurinko kinkunsiivuihin osuu, mutta siihen ei tunnuta kiinnittävän mitään huomiota. Mikäli palstalla on silli-kinkku -asiantuntijoita, kuulisin mielelläni kommenttejanne.

      Keitän perunoita vain n. 2 (3) kertaa vuodessa, joten olin unohtanut yhden asian: kun kiehuvasta vedestä nostettuja perunoita kuorii tuppaa kuorimakäden peukalo palamaan kuumaan perunaan jatkuvasti koskiessaan. Onko teillä asiantuntijoilla käytössänne jonkinlainen ohut puuvillahanska vai kuinka olette tämän ongelman ratkaiseet.

      Lopuksi totean, etten pidä itseäni uusavuttomana vaan aivan tavallisena avuttomana. Seitsemäs vuosikymmeneni on jo paremmalla puolella, mutta ruokatalous on aina ollut muiden kontolla. Viime vuosikymmenien aikana olen turvautunut ravintoloiden tai valmisruokateollisuuden tuotteiden hyödyntämiseen.

      Teetä kyllä keitän useammankin kerran viikossa. Sen kanssa ei ole tullut suuria vaikeuksia. Jos nyt jotain haluaa nostaa esille, niin voisin kysyä, kannattaako antaa teeveden kiehua ennen kuin kaataa veden teepussin päälle vai riittääkö sellainen +90 asteen lämpötila. Tosin, Earl Gray -teelaadun yhteydessä suositellaan kiehuvan vedeb käyttöä. Toisaalla taas korostetaan, ettei vesi saisi kiehua. Eli teeasiantuntijat - kommentoikaa.

      Poista
    2. Teeveden lämpötila riippuu täysin teelaadusta (pussiteen kanssa ei ole niin tarkkaa, se kun on roskaa teetehtaiden lattialta muutenkin). Yleensä kannattaa noudatta paketissa olevaa ohjetta (ostettaessa teetä siihen erikoistuneesta kaupasta, myyjä yleensä ohjeistaa veden lämpötilan kanssa). Kertaalleen keitettyä vettä ei kannata keittää uudelleen, sillä se pilaa teen maun ja vivahteet. Tosin tavallisesta pussiteestä puhuttaessa ei tämäkään ole niin tarkkaa.

      Poista
  45. Vähän suolaa on noin 5 dl.

    VastaaPoista
  46. Ihana sivu, en viittinyt enää soittaa äidille!

    VastaaPoista
  47. täytän 18v, keitin tänään ensimmäistä kertaa elämässäni perunat ihan kokonaan itse. :D

    VastaaPoista
  48. Ennen sanottiin, että kuoritut ja uudet perunat kiehuvaan veteen ja vanhat kuorelliset kylmään (solaniinin liukenemiseksi). Onko näin?

    VastaaPoista
  49. Jos tekee muusia niin pitääkö perunat keittää ensin? Tehtiin poikaystävän kaa ja jotenki se maistu sellaselle "kovalle" mut ihan hyvää se oli.

    VastaaPoista
  50. Keität perunat, kuorit, takas kattilaan VOITA köntti sekaan, itse käytän punaista maitoa en tiedä onko väliä onko valkosta tai vaikka kermaa, oman maun mukaan lisäät pikkuhiljaa maitoa/kermaa samalla muusaten perunoita, määrä riippuen kuinka löysää muusia haluat, korostan ua:ille, pikkuhiljaa, kokoajan muusaten, ja tietty jos haluaa niin suolaa, sitäkin sen oman maun mukaan, voin suositella, edes vähän... Niinkuin yleensäkin, käyttää hieman päätä ja soveltaa sitä mitä itse tykkää niin ei se niin vaikeaa ole, eihän?? =)

    VastaaPoista
  51. Meijjän uunissa on 9 asti numerot? :o laitetaanko silti tuossa kiehutusvaiheessa 6??

    VastaaPoista
  52. Puutikku on haarukkaa parempi kypsyyden testaamiseen.

    VastaaPoista
  53. Kiitti näistä ohjeista:)

    VastaaPoista
  54. Isotäti opetti että ensin vitoselle ja sitten kutoselle, että kiehuu. Lasken aina itse neloselle ja tarvittaessa kolmoselle, mummo ei opettanut, mutta lasken aina jälkilämmölle 2 1 ja liesi pois päältä, perunat voi jättää keitin veteen vähäksi aikaa, mutta sitten pitää kaataa keitin vesi pois ettei perunat pehmene liikaa, perunamuussi on hyvää ja terveellistä kalapuikkojen kanssa, nokare voita ja vähän suolaa, tilliä ja sitruunapippuria!
    Terveisin
    Antti
    Ps. Ohjeita ja vinkkejä voi laittaa: anttijuhanaristimaki@gmail.com

    VastaaPoista
  55. Tarviiko perunamuussia keittää? Sain isoäidiltä mukaani lihapullia ja perunamuussia, mutta lihapullat ainakin pitää lämmittää niin pitääkö myös perunamuussi keittää vai riittääkö mikro?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyl se riittää ku pönttöö tyännät vähäks aikaa. kannaattaa koittaa myös jäävyttää se perunamuussi sitä enne.

      Poista
  56. "Ohjeita uusavuttomille uusavuttomalta"
    Ei tainnut tietää ohjeen kirjoittaja itsekkään, että uudet perunat keitetään kiehuvassa vedessä ja vanhat laitetaan KYLMÄÄN veteen.

    VastaaPoista
  57. eikö perunoita keitetä tunti? itellä aina 20min ni kivikovia? :ooo

    VastaaPoista
  58. minulla on kivikova joskus 20 minuutin jälkeenkin...

    VastaaPoista
  59. Vuonna -67 keitin kaksi perunaa joista toinen ei kypsynyt. Tänään uusin session ja katotaan kuinka käy?
    Kovaa ei ole enää muuta kuin elämä.

    VastaaPoista
  60. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Anna palautetta näistä sivuista tai kommentoi muuten vaan.